Arjantinli sosyalistler: Aşırı sağcı Milei kazandı. İşçilere saldırı planıyla yüzleşmeye!

Aşağıda okuyucularımızla, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in Arjantin seksiyonu olan Sosyalist Sol’un (Izquierda Socialista), Arjantin başkanlık seçimlerinin aşırı sağcı aday Javier Milei tarafından kazanılmasının ardından yayımladığı deklarasyonu, okuyucularımız ile paylaşıyoruz.

***

Soykırım savunucusu Victoria Villarruel ile birlikte aşırı sağcı Milei oylamayı kazandı ve yeni hükümeti kuracak. Soykırımı meşrulaştıran, işçilere, kadınlara, lgbti+lara, gençlere yönelik bir saldırı planının hayata geçirilmesini öneren son derece tehlikeli bir aşırı sağ formülün zaferi maalesef bu şekilde tamamlandı.

Alberto Fernández, Cristina Kirchner ve başkan adayı Sergio Massa liderliğindeki Peronist “Anavatan için Birlik” hükümetinin neden olduğu felaket öyle bir boyutta ki, bu felaket halkın nefretini yanlış bir şekilde aşırı sağcı bir seçeneğe kanalize etti ve böylece Bolsonaro tipi yeni bir karakterin iktidara erişmesine olanak sağladı.

Kitleler, bu dört yıl boyunca bizi %140’lık bir enflasyona sürükleyen, ücretlerimizin ve emekli maaşlarımızın gerçek anlamda talan edilmesine neden olan, IMF ile yapılan anlaşma uyarınca bizi aşırı yoksulluğa sürükleyen bir hükümete karşı oy kullandı. Bütün bunlar olurken şirketler, bankalar, çok uluslu şirketler ve uluslararası tefeciler muazzam servetler elde etti. CGT’nin, CTA’nın ve tüm hain sendika bürokrasisinin kınamakta olduğumuz suç ortaklığına dayanan yeni kemer sıkma politikaları uygulandı.

Buna, Milei’nin ortaya çıkışı ve zaferi için bir üreme alanı olarak önceki tüm patron hükümetlerinin sorumluluğu da ekleniyor ve ne yazık ki, PASO’nun (ön seçimlerin) daha önce gösterdiği gibi, işçi sınıfının ve halkın büyük kesimlerinin yanlış bir şekilde onun bir çıkış yolu olabileceğine inanarak zaten Milei’ye oy verdiğini gösteriyor. Ancak Milei ve Villarruel, diktatörlüğü, bizi yeni bir felakete ve dört yıllık Macrizm’e sürükleyen 1990’ların Menemist hükümetini savunduklarını gösterdiler. Bizi boyunduruk altına alan ve sömüren Amerikan emperyalizmini ve Filistin halkına karşı gerçek bir soykırım uygulayan Siyonist İsrail Devletini model olarak öneren de aynı Milei’dir.

PASO’lardan sonra milyonlarca insan genel seçimlerde oy kullandı; ardından ikinci turda Milei’ye karşı, istemeyerek de olsa Massa’ya oy verdiler (biz Sosyalist Sol olarak bu oylamada kitlelere eşlik ettik), ancak sonunda hükümete duyulan öfke galebe çaldı.

Bugün ülkede yeni bir sayfa açılıyor. Biz, herhangi bir siyasi destek vermeden, Milei’ye karşı Massa’ya eleştirel oy vermeye çağrı yapmıştık. Solun ve İşçilerin Cephesi – Birlik (FIT-U) üyesi Sosyalist Sol olarak işçilere, militan toplumsal örgütlere ve sendikalara, işsizlere, öğrenci hareketine, sokaklarda yasal kürtaj hakkını kazanan kadın hareketine ve gençliğe, Milei ve Villarruel’in öne sürdüğü daha kapsamlı kemer sıkma, yağma ve köleleştirme politikasıyla, birlik içinde yüzleşilmesi çağrısında bulunuyoruz. Ücretleri ve emekli maaşlarını, kamu sağlığını ve eğitimi savunalım; özelleştirmelere, işten çıkarmalara ve açıklanan tüm kemer sıkça politikalarına karşı çıkalım.

Ayrıca, bu seçim yılı boyunca ve Solun ve İşçilerin Cephesi – Birlik’in mücadelelerinde öne çıkardığımız üzere, IMF ile bağları koparmak ve işçiler için tek çıkış yolu olan tefeci borçların ödemesinin durdurulması için mücadele etmeye çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca protestoların kriminalize edilmesine karşı duruyoruz. Darbecilerin cezasızlıkla ödüllendirilmesine karşı mücadele ettiğimiz geçmiş yıllarda yaptığımız gibi bugün de, soykırımı reddeden Hafıza, Hakikat ve Adalet Buluşması ile demokratik özgürlükleri, gösteri yapma hakkını savunuyoruz.

Sosyalist Sol, Milei ve Villarruel’in uyguladığı işçi karşıtı ve halk karşıtı politikalarla, işçiler, militan sendikacılık ve sol aracılığıyla yüzleşilmesini savunuyor. Bu bağlamda tüm hükümetlerin karşısındaki tek siyasi alternatifin, yani Solun ve İşçilerin Cephesi – Birlik’in güçlendirilmesi çağrısında bulunuyor ve işçiler için kalıcı bir çözümün yaratılması için mücadele ediyor.

19 Kasım 2023

Yorumlar kapalıdır.