Yemeksepeti’nde işten çıkarmalar devam ediyor!

2015 yılında Almanya merkezli çevrimiçi yemek sipariş platformu Delivery Hero’ya 589 milyon dolar karşılığında satılan ve Türkiye’nin en büyük teknoloji şirketlerinin arasında yer alan Yemeksepeti’nde işten çıkarmalar durulmuyor. Pandemi süresince sokağa çıkma yasaklarından faydalanarak Türkiye’nin her yerinde depolar açan ve internet uygulamasını geliştirip büyük kârlar elde eden şirket, pandemi sonrası yaşanan talep azalışını işçileri çıkararak karşılamayı tercih ediyor. Önce tüm motokuryelerini işten çıkaran ve “esnaf kuryelik” adı altında esnek ve güvencesiz çalışma modelini dayatan şirket, 300’e yakın yazılım çalışanını da bir günde işten çıkardı.

Zamanlama manidar!

Şüphesiz, Yemeksepeti son dönemde küçülme ya da işten çıkarma ile gündeme gelen tek şirket değil. layoffs.fyi web sitesinin derlemesine göre, 2023’ün başından beri 1183 teknoloji şirketinde 270 bin civarında teknoloji çalışanı işten çıkarıldı.

Amazon yılın ilk yarısından itibaren 27 binden fazla işçisini çıkarmıştı. Şirketin geliri üçüncü çeyrekte yüzde 13 artışla 143,1 milyar dolara yükselirken, net geliri bir önceki yıla göre 2,9 milyar dolardan üç kattan fazla artarak 9,9 milyar dolara çıktı.

Google’ın ana kuruluşu Alphabet 12 bin çalışanını işten çıkarmış, en son aralık ayında haber yayını bölümünden 45 işçiyi çıkardığını açıklamıştı. İşten çıkarmalar, 7 Ekim’den bu yana hem İsrail hem de Gazze’de binlerce kişinin hayatına mal olan işgalin ortasında gerçekleşti.

Yemeksepeti motokuryeleri gibi kendi hesabına çalışmaya zorlanan yazılım işçilerinin sayısını ise bilmiyoruz. Tüm bu işten çıkarmaların yılın son aylarına denk gelmesi, şirketlerin tamamen maliyet düşürerek yıllık bilançolarını pozitifte kapatmaya çalıştıklarını gösteriyor, üstelik yıllık maaş artışlarından kurtulmaları da cabası. Geriye yeni yıla işsiz girecek binlerce işçi kalıyor.

Şirketler maliyet küçültmek için diğer lüks harcamalarını kısmayı tercih etmiyor, çünkü işçi düşmanı yasalara, kolluk kuvvetlerine ve işbirlikçi sendikalara güveniyorlar. Bu yüzden krizin faturasını örgütsüz ve plansız işçilere kesmek daha kolaylarına geliyor. Yazılım çalışanları, teknoloji işçileri örgütsüzler. Oysa aslında çok güçlüler çünkü kaderleri tüm ülkeyle, dünyayla ve diğer işçilerle ortak. Tek ihtiyaç yeni yılda birleşmek, birleşmek, birleşmek.

Yorumlar kapalıdır.