Yemen’e yönelik emperyalist saldırıyı reddediyoruz! Gazze’yle dayanışmaya devam!

Cuma ve Cumartesi günü ABD ve İngiltere, Yemen’i bombaladı; bunun sonucunda beş kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı. İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal, Yemen’e yönelik gerçekleşen bu yeni emperyalist saldırıyı kategorik olarak reddediyor.

Cuma günü Sana’nın yanı sıra Sa’ada, Hodeida ve Taez şehirleri emperyalistlerce bombalandı. Cumartesi günü bombalama daha da kapsamlı oldu ve yaklaşık 28 konum hedef alındı. Bu arada Joe Biden, Yemen’deki hedefleri vurmaya devam edeceklerini söyledi. ABD ve İngiltere’nin bombalamaları İsrail’i ve onun Gazze’deki vahşi saldırganlığını desteklemek içindir. Yemen, kahraman Filistin halkını desteklemek için somut adımlar atan az sayıdaki ülkeden biri.

Yemen’deki Husi hareketi, 19 Kasım’dan bu yana İsrail bayraklı gemileri ve İsrail’e mal taşıyan diğer gemileri hedef alarak Filistinlilere desteğini gösteriyor ve Gazze soykırımına karşı çıkıyor.

Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki gemilere düzenlenen saldırılar İsrail ekonomisini ve ticaretini etkiledi. Yemen’de milyonlarca insan Filistinlilerle dayanışmak için yürüdü. Yemenliler Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kanada’da, Avrupa’da ve Ortadoğu ile Kuzey Afrika’da kitlesel seferberliklerle ifade edilen, Filistin’le dünya çapındaki büyük dayanışma hareketinin bir parçası olarak yürüdüler.

ABD ve İngiltere’nin son günlerdeki emperyalist saldırıları “savunma eylemleri” olarak meşrulaştırılırken, Avustralya, Kanada, Bahreyn, Danimarka, Almanya, Hollanda, Yeni Zelanda ve Güney Kore tarafından da bu saldırganlık “Refah Gardiyanlığı Harekatı” olarak desteklendi. Bu, Kızıldeniz’deki gemilere yönelik Husi saldırılarını durdurmak için Aralık ayından bu yana ABD tarafından desteklenen çokuluslu bir askeri ittifaktır.

Amerika Birleşik Devletleri bu koalisyonu oluşturmakta zorluk yaşadı çünkü Avrupa Birliği’nden başlangıçta katılmayı planlayan Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkeler daha sonra bunu yapmamaya karar verdi; benzer bir durum ABD emperyalizminin Ortadoğu müttefikleri arasında da ortaya çıktı. Mısır ve Suudi Arabistan ittifaka dahil olmadı.

BM Güvenlik Konseyi, Gazze’deki soykırımı ve Yemen’in emperyalist bombardımanını gözardı ederek, Yemen’i Kızıldeniz’e yönelik saldırıları durdurmaya çağırarak iki yüzlü bir tutum sergiledi.

Husilerin Kızıldeniz’deki eylemleri, yaklaşık 2000 geminin, dünya ticaretinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan bu rotadan sapmasına neden oldu; mal teslimatında gecikmelere ve navlun oranlarında artışa neden olarak İsrail’in ticaretini etkiledi. Bütün bunlar, Siyonist varlığın Gazze’ye gıda, ilaç ve yakıt girişini engelleyen insanlık dışı ablukasına misillemedir.

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak, Yemen’e yönelik emperyalist saldırıyı reddediyoruz. Dünya halklarını Gazze’deki Siyonist soykırıma karşı sokaklara çıkmaya ve Gazze Şeridi’nde üç aydır süren aralıksız bombalamalardan ve işgal altındaki Batı Şeria’daki aralıksız baskınlardan sonra Siyonist işgalciye kahramanca direnen Filistin halkını desteklemeye çağırıyoruz.

İUB-DE bütün halklara, hükümetlerinden İsrail’le olan tüm ekonomik, ticari, kültürel ve askeri anlaşmaları bozmalarını talep etme çağrısında bulunuyor: İsrail’e silah sevkiyatına son, Siyonist varlığa ABD kaynaklı mali ve askeri yardıma son, Yemen’in emperyalizm tarafından bombalanmasına son, İsrail yakınındaki ve Ortadoğu’daki ABD filosu defol! Halklar, hükümetlerinden, özellikle de Arap hükümetlerinden, İsrail’le ilişkilerini kesmelerini ve Filistin direnişine ihtiyacı olan her şeyi vermelerini talep etmelidir.

Yorumlar kapalıdır.