Tarihte bu ay | 15 Mayıs 1948: Nakba Günü

15 Mayıs 1948 tarihinde, Siyonist faşizmin öngördüğü teokratik ve etnik kökene dayalı bir devlet tipi olarak “İsrail”; Filistin, Lübnan, Suriye, Ürdün ve Mısır gibi ülkelerdeki Arap halklarının yerinden edilmesi, sürgün edilmesi, mülksüzleştirilmesi ve soykırıma uğratılmasına dayanan varlığını, Batılı emperyalist ülkelerin de desteğiyle dünyaya duyurdu. Milyonlarca Filistinlinin toprakları işgal edilirken, İngiltere emperyalizminin desteğiyle birçok Siyonist paramiliter çete Filistin köylerinde ve şehirlerinde katliamlar gerçekleştirdi.

İngiltere emperyalizmi ve Birleşmiş Milletler öncülüğünde hazırlanan Dalet Planı uyarınca Siyonist paramiliter çeteler 500 Filistin köyünü yok etti, 15 bin Filistinliyi öldürdü ve 750 bin Filistinliyi topraklarından sürdü Filistin ordusunun 1938’de İngiliz emperyalizmi tarafından silahsızlandırılmasının sonucunda, Filistinliler Siyonizmin katliam planlarına terk edildiler.

Nakba Günü, henüz 1949’dan başlayarak bir uluslararası mücadele gününe dönüştü. 15 Mayıs 1949’da Batı Şeria’daki işçi örgütleri ile öğrenci kulüpleri, gerçekleştirilen ilk Nakba seferberliklerinde, Filistin halkının tarihsel hedefi olarak “geri dönüşü” belirlediler ve aynı zamanda Siyonist işgalciliğe karşı direnişin fitilini ateşleyerek, Filistin’de sürdürülen soykırıma sessiz kalan işbirlikçi Arap hükümetlerini teşhir ettiler.

“İsrail” parlamentosundan önce Temmuz 2001’de, daha sonra da 2006’da geçen bir yasaya göre, Nakba Günü’nün anılması bir suç olarak kabul edildi. Bugün Nakba’yı anmanın cezası 1 yıllık bir hapis veya 2.500 dolarlık bir finansal bedel. Bu yasaya yapılan itirazlar “İsrail” Yüksek Mahkemesi tarafından 5 Ocak 2012’de kesin bir şekilde reddedildi.

Bugün Gazze’de, Batı Şeria’da, mülteci kamplarında yaşayan milyonlarca Filistinli, 15 Mayıs 1948’de evlerinden sürülen, topraklarına el konan Filistinlilerin torunları; bu Filistinli aileler, gerçek evlerine, Siyonizm tarafından işgal edilen topraklarına hiçbir zaman geri dönemediler.

7 Ekim 2023’te başlayan ve yedi ayı aşkın süredir devam eden El Aksa Tufanı, Filistin direnişinin ve halkının, geri dönüş haklarını kullanmak yönünde başlattıkları mücadelenin bir parçasıydı. Bu yılın Nakba Günü’nde bu haklı mücadeleyle dayanışmak için, İsrail’le olan ticari, ekonomik, siyasi, diplomatik, askeri, kültürel bütün ilişkilerin kesilmesi gerektiğini ifade ediyoruz ve nehirden denize uzanan tek bir Filistin kurulana dek mücadelenin süreceğini ilan ediyoruz.

Yorumlar kapalıdır.