Artık yeter: Kıyafetime karışma!

Son zamanlarda kadınların giyindikleri kıyafetler yüzünde sözlü ve fiziksel şiddete maruz kalmasına tepki gösteren kadınlar yürüyüş yaparak tepkilerini dile getirdiler. Kadıköy’de kadınlar “Kıyafetime karışma” diyerek sokağa çıktı. 30 Temmuz saat 19:00 sıralarında Süreyya Operası önünde toplanan kadınlar “Kıyafetime karışma”, “Dünya yerinden oynar kadınlar özgür olsa” ve “Yaşasın kadın dayanışması” diye slogan atarak Bahariye Caddesi üzerinden Kadıköy rıhtımına kadar yürüdü. Kadınlar adına basın açıklamasını yapan Dilber Sünnetçioğlu, “Kadınlar için ‘adalet’ sağlanmış olsaydı başka kadınlar artık kıyafetleri bahane edilerek saldırıya uğramayacaktı. Toplumun yarısını oluşturan biz kadınlar bugün ‘Artık yeter’ diyoruz. Ne zaman ne giyeceğimize, nereye gideceğimize biz karar veririz. Kıyafetimize karışmayın, pembe vagonlarla bizleri ayrıştırmaya çalışmayın” diyerek şunları ekledi: “Bize, kıyafetimizi bahane ederek saldıranları, darp edenleri cezalandırırsanız, salıvermezseniz bunların önüne geçilir. Yalnız değiliz, birlikte başarabiliriz.”

Saldırıya uğrayan kadınların destek gördüğünü belirten Sünnetçioğlu, “Artık kadınlara dayatılan ‘onu giyme, orada yürüme, böyle kahkaha atma’ sözleri bizlere darp olarak, cinayet olarak dönüyor. Yaşam tarzımıza yönelik söylem ve uygulamalardan derhal vazgeçilmelidir” diye konuştu. Saldırıya uğrayan kadınlarla dayanışma içinde olduklarını dile getiren Sünnetçioğlu, “İstediğimiz gibi giyinmeye, bu konuyu direniş alanına çevirmeye kararlıyız. Kadınlara adaletin sağlanması için en önde yürüyen bizler şimdi ‘Kıyafetime karışma’ diyoruz. Nasıl giyineceğimize dair kararlar, biz kadınlarındır” ifadelerini kullandı.

Eylemin yapıldığı günün akşamında Maçka Parkı’ndaki bir güvenlik görevlisi Çağla Köse isimli bir kadını kıyafeti nedeniyle parktan atmaya kalktı. Olayın yaşandığı parkta farklı kadın örgütlerinden kadınlar eylem yaptı. Davullar ve düdükler eşliğinde yürüyenler “Elbiseme, şortuma, hayatıma karışma” ve “Kadınlar birlikte güçlü” sloganlarını attı. Eyleme katılanlar “Kıyafetime karışma” yazılı pankart da açtı.

Eylemde konuşan Çağla Köse olay anını şu sözlerle anlattı: “Güvenliğe tekrar tekrar ‘Kimse benim kıyafetime karışamaz, istediğim gibi giyinirim’ dedim. Sonra arkamda genç bir çocuk vardı, o bana yardımcı oldu. O beni bayağı savundu sağolsun. Yediremedi sonra kendisine. İki, üç, dört saat sonra hava karardı, polis geldi. ‘Güvenlik bize kız arkadaşınız hakkında şikayette bulundu, kız arkadaşınız insanları rahatsız ediyormuş, göğüslerini açıyormuş’ dedi. Yanımızdaki insanlar ‘Hayır saçmalamayın, bütün gün yanımızdaydılar, böyle bir şey yaşanmadı hatta bu adamlar bu kızları taciz ettiler’ dedi. Ben de memur beylere dedim ki ‘Bu ülkede ne polis ne başka kimse benim kıyafetime karışamaz, ben de karışmam.’ Olayın peşini bırakmayağım. Bir şey daha var. Bugün aynı beyefendi, gazetecilere demiş ki, ‘Kızlar lezbiyenlerdi.’ Eşcinseller susmayacak.” 

Artık kadınlar hiçbir biçimdeki şiddete karşı susmayacaklar. Bu iki yürüyüş de biz kadınlara umut veriyor. Biz kadınlar olarak her alanda şiddetin her türlüsüne karşı direniyoruz ve direnmeye de devam edeceğiz. Kadın dayanışması olduğu ve büyüdüğü sürece biz kadınlar güçlü olarak mücadeleye devam edeceğiz.

Yorumlar kapalıdır.