Kazakistanlı madencilerin grevi kazanımla sonuçlandı

Kazakistan’ın Shakhtinsk şehrinde madenciler kendilerini madene kapattı. ArcelorMittal Temirtau şirketinin işlettiği madenin işçileri, 11 Aralık günü vardiya bitiminde madenden ayrılmayacaklarını söyledi. Başladıktan 1 gün sonra grev, şirketin diğer maden ocaklarına da yayıldı ve şirketin 8 madeninin tümünde üretim durdu. 8 farklı madende yaklaşık 4 gün süren greve 684 madenci katıldı. Grevcilerin aileleri ve dışarıdaki madenciler, madeni terk etmeyi reddeden arkadaşlarına su ve yemek yardımıyla destek verdi.

Madenciler maaşlarının 2 katına çıkarılması ve 50 yaşında emeklilik gibi taleplerin yanı sıra sağlık sigortası kapsamının genişletilmesi, daha iyi ekipman ve daha fazla güvenlik önlemi alınması gibi doğal haklarını da dile getirdi.

Grevciler arasından 32 madenci ve sendika temsilcileri, grev boyunca şirket yetkilileriyle görüşmeyi sürdürdü. Patronlar, madencileri haklarında kanuni işlem başlatmakla tehdit etti. Greve katılan işçilere dava açıldı ve grev yasa dışı ilan edildi. Bu olayın ardından madencilerin bir kısmı madenden ayrılsa da yüzlerce madenci yer altındaki eylemlerini sürdürdü. Görüşmeler sonucunda madenciler kısmi kazanım elde etti. Şirket maaşlara %30 artış yapmayı kabul etti ve madenciler grevi sonlandırdı.

ArcelorMittal Temirtau şirketi ülkede 8 kömür madeni ve 4 demir cevheri madeni işletiyor.

2011 yılında petrol işçilerinin 1 ay süren grevinde işçiler şiddete maruz kalmış, işçileri temsil eden avukata 6 yıl hapis cezası verilmiş ve polis 15 kişiyi öldürmüştü. İşçiler buna benzer şiddet ve baskı politikalarıyla sindirilmeye çalışılsa da, madenciler haklarını aramaya devam ediyor. Kasım ayında Jezkazgan şehrindeki madenciler de madeni terk etmeyi reddederek eylem yapmıştı. Madenciler %70 maaş artışı, daha fazla emekli aylığı ve ücretsiz eğitim hakkı talep etmişti ve taleplerinin kısmen kabul edilmesiyle grev sonlandırılmıştı. ArcelorMittal greviyse 2011 yılından beri yapılan en uzun grev oldu.

Yorumlar kapalıdır.