Durmak yok, talana devam!

Karadeniz, çevresi ve doğal yapısı açısından Türkiye’de ayrı bir öneme sahiptir. Ülkemizin her köşesi gerçekten bir cennet! Fakat patronların HES (Hidro Elektrik Santralleri) projeleri ile bu cennet doğayı, çıkarları uğruna acımadan yok etmeyi kafasına taktığını görüyoruz. Lakin, emekçi halklar da onlara pabuç bırakmamaya kararlı.

Son dönemde birçok mahkeme kararı çevreye duyarlı yöre halkının mücadelesini yanıtsız bırakmadı. Ve birçok HES projesini durdurdu. Rize İkizdere de bunlardan. Adı az duyulan bir proje de Hopa’da hayata geçirilmeye çalışılıyor. Burası, Şavşat ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Papart Vadisi. Buradaki HES projesi inşaatını üstlenen firma Ebara AŞ’ye daha önce inşaat izni verilmişti. Fakat yöre halkı mahkemeye başvurdu. Bilirkişi olarak atanan KTÜ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) bölgenin birinci derecede SİT alanı olduğu kararına vardı.

Gizli cennet

Papart Vadisi adeta gizli kalmış bir cennet. Barındırdığı çok önemli kuş alanı ve yöreye özgü bitki örtüsü, kırmızı benekli alabalığı, eşsiz doğası ve yaban hayatıyla eko-turizme uygun eşsiz bir vadi. Bilirkişi raporu buranın bir cennet olduğunu belirterek Papart Vadisi’nin SİT alanı olduğu, korunması gerektiği kararına vardı. Ama projeyi yüklenen şirket pek de memnun değil.

Artvin’de Papart Vadisi’ne benzer durumda olan Hopa’nın Kemalpaşa beldesi de direniyor. Yine Rize’nin İkizderesi de buna benzer durumda. Fakat iyi şeyler de olmuyor değil. Mahkeme kararları neticesinde iktidar bazı projeleri şimdilik durdurdu, ama sona erdirmedi. Zamana bırakarak halkın ve çevrecilerin tepkisinin azalmasını bekliyor. İlk fırsatta bu projeler kaldığı yerden tüm hızıyla devam edecek, yani durmak yok talana devam. Ülkenin doğusunda da Dersim’in o güzelim Munzur yaylasına göz diktiler. Munzur gözelerine de baraj yapılmak isteniyor.

Nerede doğanın tahrip edilmediğini soracaksanız, vazgeçin. Moraliniz bozulmasın, çünkü tahribat her yerde. Sermayenin kâr hırsı doğanın katledilmesi sonucunu doğuruyor. İktidarlar sermayenin isteklerini yerine getirdikleri sürece iktidarlarını sürdürebilir. Patronlar ister, iktidar emir telakki ederek yerine getirir. Oy verdik, biz seçtik, bizim istediğimizi yapmak zorundalar diye düşünüyorsanız bu sevdadan vazgeçin derim, çünkü oylar verildi ve sizlerle işleri kalmadı. Temiz doğa, temiz su ve düzenli yaşanabilir kentler hakkımız.

Yorumlar kapalıdır.