THY’de grev ikinci ayına yaklaşıyor

THY’de 15 Mayıs’ta başlayan grev tüm hukuksuzluklara rağmen devam ediyor. Grevin daha başladığı andan itibaren yoğun bir polis gücü Atatürk Havaalanı’na yığılarak grevin güçlü bir biçimde başlaması engellendi. Sendika ve THY yönetimi daha görüşme masasındayken THY, sendikanın alabileceği grev kararına karşı hukuksuz bir biçimde, grevci işçilerin yerine çalıştırmak üzere 1100 yeni kabin görevlisi alımı yaptı.

AKP hükümetinin iktidara gelmesinin hemen ardından yapılan değişikliklerle THY, AKP iktidarının atayacağı kişilerle fakat bir özel şirket gibi kamu denetiminden uzak bir biçimde yönetilmeye başlandı. Yani THY, TBMM ve Sayıştay denetiminde olmadan her türlü harcama yapabilir hale geldi. Bu değişiklikten sonra eli güçlenen THY yönetimi sendikayı tasfiye ve etkisizleştirmeye dönük sistemli bir politika izlemeye başladı. Tüm bunlar, Türk Hava Yolları’nın, AKP iktidarı tarafından her türlü kuralsızlığını kural haline getirildiği bir arka bahçeye dönüştürüldüğünün açık bir kanıtı.

THY çalışanları neden grevde?

İşçiler, AKP hükümeti tarafından iddia edildiği gibi parasal mevzular yüzünden grevde değiller. İşçilerin taleplerinin büyük bir bölümü uçuş güvenliği ile ilgilidir. Ayrıca grev yasağını protesto eyleminde işten çıkarılan 305 işçinin işe iadesi de taleplerin önemli bir bölümü oluşturmaktadır.

Grev devam ediyor ama…

THY yönetimin AKP iktidarının verdiği güvenle grev kırıcı ve caydırıcı yöntemlerle çalışanları korkutma çabaları dolayısıyla grev katılım sınırlı sayıda olması grevin başlıca sıkıntısı. Uuçuşların büyük ölçüde etkilenmemesi, yeni alınan işçilerin grevciler yerine çalışıyor olması, grevin etkisini azaltıyor. Ayrıca, sendika yönetiminin grev komitesini feshetmesiyle ayyuka çıkan sendika yönetimi ve işçiler arasındaki güven sorunu da ikinci bir sorun olarak ortada duruyor.

Grevi başarıya götürecek yol; tüm çalışanların talepleriyle şekillenen bir eylem programı etrafında tüm süreçlerin şeffaf şekilde işlediği, her adımda çalışanlarının onayına başvuran, işçilerin güvenini kazanan yeni bir anlayışla, THY yönetiminin saldırılarına karşı tek yumruk olmaktan geçiyor.

Yorumlar kapalıdır.