Kürtaj hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz, ne İspanya’da ne Türkiye’de!

İspanya devletinin kadınların kürtaj hakkını engelleme girişimlerine karşı dünyanın pek çok ülkesinde kadınlar dayanışma eylemleri düzenledi. Aşağıda İstanbul İspanya konsolosluğu önünde yapılan eylemin basın açıklamasını paylaşıyoruz:

İspanya’da iktidarda bulunan muhafazakar Halk Partisi geçen Aralık ayında kürtaj yasasında değişikliğe gitti. Kürtajın uzun yıllar boyunca yasak olduğu İspanya’da kadınlar devlete ve kiliseye karşı giriştikleri çetin bir mücadelenin sonunda kürtajın, yasal ve sosyal sigorta kapsamında olmasını sağlamışlardı.

İlhamını, Faşist Franco diktatörlüğünün İçişleri Bakanı tarafından 1989 yılında kurulmuş olan sağcı muhafazakar Halk Partisi’nin önerdiği kürtaj yasasından alan yeni düzenlemeye göre, kürtaj ancak hamile olan kadının “fiziksel ve ruhsal sağlığının tehlikede olması ve tecavüz vakaları”nda yapılabilecek.

Franco’nun Faşist diktatörlüğünün yasalarına doğru dev bir geri adım anlamına gelen bu yasa değişikliğinin yürürlüğe girmesi için Parlamento tarafından kabul edilmesi gerekiyor. Ancak başta İspanya olmak üzere dünyanın birçok yerindeki kadınlar ve İspanya’daki muhalefet partileri bu yasaya karşı seslerini yükseltti.

Bugün İspanya’nın dört bir yanında “Seçim Suç Değildir” sloganlarıyla bu yasa protesto ediliyor, Avrupa’nın birçok şehrinde bu protestoları destekleyen eylemler yapılıyor.

Türkiye’de de muhafazakar sağcı AKP, iki yıl önce kürtaj hakkımıza göz dikmiş, kadınlardan cevabını almıştı. Ancak yasaya dokunmadığı halde kürtajda fiili engeller devam ediyor; doğum kontrolü ücretli hale gelmiş ve erişim zorlaşmıştır. Yasal olarak bir hak olsa da, kürtaj hizmeti veren devlet hastaneleri gittikçe azalmıştır.

Bu vesileyle muhafazakarlığın dininin, dilinin, ulusunun önemli olmadığını, her ülkede kadın düşmanlığı anlamına geldiğini ve erkek egemen sistemi güçlendirdiğini bir kez daha görüyoruz.

Geçtiğimiz yıllarda kürtaj hakkını savunmak zorunda kalmış kadınlar olarak İspanya’da yaşayan kadınlarla dayanışmamızı göstermek amacıyla bugün İspanya Konsolosluğu’nun önünde sesimizi yükseltiyoruz!

Kadınların doğurganlığı üzerinde kurulan erkek denetimine; birey olarak erkeklerin, devletin, sermayenin, tıbbın kadın bedenini tahakküm altına almaya çalışmasına izin vermeyeceğiz!

Kürtaj hakkımızdan vaz geçmeyeceğiz, ne İspanya’da ne Türkiye’de!

O yüzden bugün dünya üzerinde her yer Madrid her yer direniş!

Yaşasın kadınların uluslararası dayanışması!

Kürtaj Haktır Karar Kadınların Platformu (1.02.2014)

Yorumlar kapalıdır.