Kobane zaferi Taksim’de coşkuyla kutlandı

Birkaç ay önce “Kobane bugün yarın düşecek” diyen Erdoğan’a inat, Kobane artık özgür. Dünya IŞİD katillerinin arkalarına bakmadan kaçmalarına tanıklık etti. YPG ve YPJ gerillalarının Peşmerge destekli mücadelesi ile 134. gününde zafere ulaşılmış durumda.

Kobane zaferi Türkiye’nin birçok yerinde kutlandı. Bu kutlamaların biri de İstiklal Caddesi’ndeki Galatasaray Lisesi’nin önünde yapıldı. Sloganların ve halayların coşkusu geceye damgasını vurdu . Bu zafere nasıl gelindi biraz onu hatırlayalım; İslamcı olduğunu söyleyen ve sözde Allah için savaşan IŞİD katilleri bundan tam 134 gün önce Kobane’yi işgal etmek için bütün gücüyle saldırıya geçmiş, önce Şengal ve Musul’a yönelmiş, Şengal’de binlerce Ezidi’yi yurdundan ayrılmak ve dağlarda barınmak zorunda bırakmıştı. Bu saldırı esnasında çok sayıda Ezidi’yi katleden, kadın ve kız çocuklarını kaçıran ve bu kadın ve kız çocuklarını insan pazarlarında köle olarak satan IŞİD, bu kez yönünü Kobane’ye çevirmiş ve Kobane’yi ağır silahlarla işgal etme çabasına girişmişti. Bu çabası esnasında çok sayıda sivili öldürmüş ve bazı siviller de Kobane’yi terk etmek zorunda kalmıştı.

YPG ve YPJ gerillaları IŞİD’e karşı silahları yetersiz de olsa mücadelelerini hiçbir zaman bırakmadılar. Türkiye’den IŞİD çetelerine destek gönderildiği bilgileri ayyuka çıkmış, AKP iktidarı saklamaya çalışsa da canlı görüntüler IŞİD’in Türkiye topraklarını kullanarak Kobane’ye geçtiğini göstermişti. Koalisyon güçlerinin havadan IŞİD’e müdahale etmesi bu çetenin durdurulmasına yetmemiş ve IŞİD ilerlemeye devam etmişti. Son olarak Irak Kürdistan’ından peşmergelerin de ağır silahlarla Kobane’ye desteğe gelmesi ve YPG- YPJ gerillaları ile birlikte IŞİD’e karşı savaşması Kürtleri fiili olarak birlikteliğe itmiş, bu birliktelik de IŞİD’in bozguna uğratılması neticesini doğurmuştu.

Galatasaray Meydanı’nda cumartesi annelerinin eylem yaptığı yerde bugün kendiliğinden oluşan bir kalabalık gittikçe çoğalarak Kobane zaferinin coşkusunu halaylarla, şarkılarla ve sloganlarla kutladı. İnsanları katleden, her türlü işkenceyi ve tecavüzü yapan bu insanlık düşmanı katiller sürüsü Kobane’li güçlerin karşısında tutunamamış, nihayetinde Kobane’den tamamen atılmışlardı . Bu zafer insan olmanın, devrimci dayanışmanın, Paramaz Kızılbaş ve daha birçok devrimcinin zaferiydi. Kutlanmaya değerdi çünkü insanlık kazanmıştı ve kutlamalar yapılırken hemen yanı başımızda Mısır’da dikta rejiminin katlettiği Şeyma El Sabbah’ın ölümünü protesto eden kalabalık bir kitle de toplanmıştı. Kobane, Mısır ve Suriye’de yaşananlar birbirlerinden ayrı şeyler değil. Mısır’da darbe yaşanırken ve darbenin birçok devrimciyi katletmesi gündemdeyken Kobane’deki zafer aslında birbirlerini destekleyen ve birbirlerinden ayrı olmayan gelişmelerdi. Bu zafer aynı zamanda Suriyeli devrimcilerin, Mısır’da diktatörlüğe karşı mücadele eden Mısırlı devrimcilerin de zaferiydi.

Yorumlar kapalıdır.