Peru: Emekçilerin ve köylülerin seferberliğine destek ve dayanışma!

Pedro Castillo’nun görevden alınması ve tutuklanması ve sonrasında Başkan Yardımcısı Dina Boularte’nin göreve başlamasının ardından Peru’da eylemler, bölgesel grevler, yol kapamalar, el koymalar ve havaalanı ve üniversite işgalleri yaşanıyor.

Eylemler doğrudan, sağcı liderler, yozlaşmış patron partileri ve büyük şirketler tarafından kuşatılmış olan ve Fujimori diktatörlüğünden bu yana tüm hükümetlerce sürdürülen açlık ve yağmaya dayalı ekonomik gidişatı onaylayan Boularte hükümetine karşı ilerliyor. Hükümet ise Silahlı Kuvvetlere ve PNP’ye (Peru Ulusal Polisi) güvenerek protestoları bastırmak için olağanüstü hâl ilan etti.

Bugünlerde on binlerce insan sokaklara dökülüyor. Ülkenin 24 bölgesinin 20’sinde kitlesel eylemler patlak verdi. Baskı da artıyor: Geçen Pazar gününden bu yana, 20’den fazla kişi öldü ve 200 kişi yaralandı; binlerce de tutuklu var.

Başlangıçta 2026’ya kadar iktidarda kalma niyetini dile getiren Cumhurbaşkanı Dina Boularte, bu gelişmeler sonrası seçimleri önce 2024’e, ardından 2023’e çekmekten bahsediyor. Eylemler karşısında uygulanan ağır baskı politikalarından dolayı şimdiden iki bakan istifa etmiş durumda.

Ancak seferberlik durmuyor, kitleler hükümetin, parlamenterlerin derhal gitmesini ve demokratik seçimleri talep ediyor.

Biz, İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak, ülke genelinde gerçekleşen eylemlere, yol kesme eylemlerine ve işgallere tam destek veriyoruz. Baskıyı reddediyor ve Dina Boularte hükümetinin ve yozlaşmış kongrenin gitmesi talebine eşlik ediyoruz. “Hepsi gitsin!” kitlesel bir slogana dönüşmüş durumda. Kendisine veya hükümetine herhangi bir siyasi destek sunmaksızın, Pedro Castillo’nun serbest bırakılmasını talep ediyoruz. Savunma komitelerini, merkezi ve demokratik mücadele komitelerini ve seferberliği geliştirmek için mücadele veren siyasi örgütleri ve sivil toplum kuruluşlarını ve onların ulusal koordinasyonlarını aşağıdaki taleplerle ulusal bir greve doğru ilerlemek için mücadelelerini birleştirmeye çağırıyoruz:

Dina Boularte hükümeti defol! Hepsi gitsin!

Baskıya son! Olağanüstü hâl kaldırılsın! Ölüm ve yaralanmaların sorumluları cezalandırılsın!

Pedro Castillo ve diğer siyasi tutuklular serbest bırakılsın!

Fujimori anayasasından kopuş için bağımsız ve egemen bir Kurucu Meclis!

Emekçi halkın için ihtiyaç duyduğu köklü değişiklikleri emekçilerden yana alternatif bir ekonomi planıyla hayata geçirecek bir işçi ve halk hükümeti!

İUB-DE olarak Perulu işçi, köylü ve yerli halkın mücadelesini desteklemek için en geniş uluslararası dayanışma çağrısında bulunuyoruz. Bunun için dünyanın dört bir yanında büyükelçilikler ve konsolosluklar önünde gösteriler yapma ve birleşik eylemde bulunma çağrısı yapıyoruz.

İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)

17 Aralık 2022

Yorumlar kapalıdır.