Soma Katliamı’nı unutmadık

Manisa’nın Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madencinin yaşamını yitirdiği katliamın üzerinden tam bir yıl geçti. Aradan bir yıl geçmesine rağmen, katliam nedeni henüz resmi olarak belirlenmiş değil. Bu iş cinayetine bir kaza süsü vermek isteyen işletme sahibi ve yöneticileri ile hükümet, faciaya trafo patlamasının yol açtığını savunuyorlar. Ancak TMMOB’un açıkladığı rapor, kömür oksitlenmesi nedeniyle işçilerin zehirlenerek öldüklerini ortaya koyuyor. Dahası, katliam günü maden içerisinde sensörlerle yapılan ölçümlerde havadaki zehirli gaz değerlerin yüksek çıkmasına rağmen çalışmanın durdurulmadığı tespit edildi. Görülüyor ki, 301 maden işçisi, patronlarının insan hayatını hiçe sayan kâr hırsına kurban edildiler.

Soma Katliamı’na ilişkin yargılama süreci, Nisan ayında Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde başladı. Bu dava kapsamında, sekizi tutuklu olmak üzere toplam kırk beş kişi sanık olarak yargılanıyor. Ne var ki, tüm sorumlular sanıklar arasında bulunmuyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Danıştay kararını hiçe sayarak, iş cinayetinden sorumlularından kamu görevlisi olanlarının yargılanmasına izin vermiyorlar. Şirketin sahibi Alp Gürkan ise, kağıt üzerinde şirket yöneticisi gösterilmediğinden sorumluluktan kurtuluyor. Yüksek ücretle çalışanlar, şirket yöneticileri ile mülk sahibini aklamaya çalışıyorlar. Tüm sanıklar ağız birliği ederek, tek sorumlunun madende ölen kontrol mühendisi Mehmet Efe olduğunu söylüyorlar. Yargılamanın bu şekilde sürmesi halinde, sanıkların çoğu beraat edecek, gerçek sorumlular ve kamu görevlileri cezalandırılmayacak gibi görünüyor.

Katliamının ilk gününden itibaren hükümet, olayın bir kaza olduğunu söyleyerek siyasi sorumluluktan kaçmaya çalışıyor. Ancak biz biliyoruz ki, Soma Katliamı’nın ve son 12 yılda 15 bin işçinin ölümüne neden olan iş cinayetlerinin sorumlusu, kâr hırsı uğruna gerekli işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini almayan patronlar ve onların siyasi temsilcisi, neoliberal saldırı politikalarının uygulayıcısı AKP hükümetidir.

Onlar kendi devlet aygıtlarını pervasızca kullanarak kendilerini aklamaya çalışadursunlar, biz emekçiler, Soma Katliamı’nı asla unutmayacak ve yeni Soma katliamları yaşanmaması için mücadelemizi yükselteceğiz.

İş kazası değil, iş cinayeti!

İşçi sağlığı ve güvenliği önlemleri alınsın!

Bütün madenler işçi denetiminde ve tazminatsız kamulaştırılsın!

Yorumlar kapalıdır.