BJ Tekstil’de işçi kıyımı

BJ Tekstil 1998 yılında Hadımköy/İstanbul’da kurulmuş bir firmadır. Kurulduğu yıllardan itibaren ağırlıklı olarak denim sektöründe faaliyet gösteren firma, bugün üretiminin %100’ünü Avrupa ve Amerika’ya ihraç etmektedir.

Dünyanın önemli marka ve perakende zincirlerinin (Next, M&S, H&M, Massimo Dutti, Pull & Bear, Moschino, Carrera vb.) stratejik üretim ortağı olan firma, Türkiye’nin de konfeksiyon alanında başta gelen firmalardan biri. Bugün ise 300.000 adet/ay’lık kapasitesine sahip.

BJ Tekstil’in sahibini AKP hükümetiyle adı sık duyulan “gizli” zenginlerden Ahmet Çalık.

AKP hükümetin özelleştirmelere hız verdiği bir süreçte, Ahmet Çalık’ın ihaleleri hiç kaçırmayan isimlerin başında geldiği biliniyor; Atatürk Köşkü, Türk Telekom İhalesi ve Haydarpaşa Projesi’nde karşımıza hep aynı isim çıktı.

Türkiye’de yaptıkları işler de basına fazla yansımıyordu. Ne olduysa, Türk Telekom ihalesi ile gündeme gelen Çalık “50 milyon dolar”cık farkla ihaleyi Öger Grubu’na kaptırmıştı.

Çalık Grubu bugün birçok sektöre faaliyet gösteren bir şirket. Enerji, basın, tekstil, inşaat vb. gibi sektörlerde faaliyet gösteren büyük bir ağ…

İhaleler Çalık’a Krizin faturası işçiye

Bu şirketin sahibi de diğer patronlar gibi krizin faturasın işçilere kesen bir siyaset yürütmekte. 1996 yılında sendikalaştıkları için işçileri kapının önüne koyan, bayramdan sonra “daralmaya gidiyoruz” diyerek 30’a yakın işçiyi işten atan Çalık patronu, 23 Ocak 2009 Cuma günü paydosa yakın bir zaman içinde 80 işçinin çalıştığı imalat bölümünü kapatarak, işçileri işten çıkarmıştır.

İşçilerin bu kriz sürecinde nasıl yaşamlarını sürdüreceği hiçbir patronun umurunda olmadığı gibi Ahmet Çalık’ın da umurunda değil. İşten atılan işçiler ise, bu krizde nasıl iş bulabilecekleri kaygısıyla hareket ediyorlar.

BJ Tekstil firmasını İnternet sitesinde sıksık sosyal sorumluluktan bahsediliyor. Anlaşılan Ahmet Çalık ve BJ Tekstil’in yönetiminin anladığı sosyal sorumluluk, işçileri işsiz bırakmak.

Sonuç olarak bugün krizden dolayı atılan yüz binleri bulan işsizler ordusuna 80 işçi daha katılmış oldu. Acaba bu atılmalar da psikolojik olabilir mi?

Yorumlar kapalıdır.