Tekstil – Adı patronsa her dakikası yalan, her dakikası sömürüdür

Merhaba,

Ben tekstil sektöründe çalışan bir işçiyim. Bu işyerinde işe başlayalı üç ay oldu. Bayram öncesi tekstilde işler hep yoğun geçer. Başladığımdan beri hep mesaiye kaldım, gece yarılarına hatta sabahlara kadar çalışıyorduk ve neden bu kadar mesaiye kaldığımızı sorduğumda “bayrama kadar yoğun çalışacağız” dendi, ben de “tamam” dedim. Çünkü işe ihtiyacımız vardı. Bayrama iki gün kala patrondan paramı istedim, bana para yok dedi. Borcumuz olduğundan para bulmam gerekiyordu, “ya paramı ver ya da bana izin ver ki para bulayım” diyerek çıktım.

Daha sonra patron aylıkları dağıttığında paramı çok kesmişlerdi, çok kızdım ve patrona çıktım. Paramızı neden kestiklerini sordum. O da bayramda para almadıklarını, bayramdan sonra para vereceklerini söyledi. Yani bayramı parasız geçirecektik. Ama borcumu ödemem gerektiğinden paramı zorla da olsa almam gerekiyordu. Patronu beklerken muhasebecinin açık olan bilgisayarına baktım. “Bende bir kuruş para kalmadı” diyen patronun nasıl yalan söylediğini gördüm. 25 bin liralık çeki bozdurup ortaklarına dağıtmış. Bize ise hakkımız olan maaşımızı dahi ödemiyordu. Yani biz bayramda aç gezerken, onlar sefa sürecekti. Bu duruma çok sinirlendim ve gece saat birlere kadar paramı almak için bekledim. Ben paramı sonunda alabildim ama patronun yalancı tatlı dili yüzünden pek çok arkadaşım parasını alamadı. Hatta bizimle birlikte o kadar emek harcayan bir işçi arkadaşımızın bir gün çalışmadığı için dokuz günlük parasını kestiler. Keşke bütün arkadaşlarım paralarını alabilselerdi.

Ama artık bu gidişe bir dur demeliyiz! Bunun için mücadele etmeli, etrafımızdaki işçi arkadaşlarımızı bilinçlendirmeliyiz. Patronlara karşı birlik olmalıyız. Çünkü bilmeliyiz ki, adı patronsa her dakikası yalan, her dakikası sömürüdür.

İC okuru bir işçi

Yorumlar kapalıdır.