Ne yağmur, ne kar, Sinter’de direniş var!

Sendikalaştıkları için işten atılan Sinter Metal işçilerinin direnişi kararlı bir şekilde sürüyor. Dudulu Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikalaştıkları için işten atılan direnişteki Sinter Metal işçilerini direnişlerinin 32. gününde ziyaret ettik.

Gittiğimizde sadece 3-4 işçi vardı, diğerlerinin Savcılığı’na suç duyurusunda bulunmaya gittiklerini öğrendik. Bizi çok içten karşılayan işçiler, gazetemiz için yapmak istediğimiz röportajı da memnuniyetle kabul ettiler. Havanın soğukluğu, içilen çayların buharında unutulup gitti. Savcılıktan dönen işçilerle birlikte artan kalabalık, şiddetli yağmura karşın, coşku, azmi ve direnci içinde taşıyordu…

Mücadelelerinin basında yer almasını, herkes tarafından bilinmesini istediklerini dile getiren işçilerle yaptığımız röportajları ilerleyen sayfalarımız içinde bulabilirsiniz…

Direnişin seyri

Yaklaşık 450 kişinin çalıştığı, çalışma koşullarının ağır ücretlrin düşük olduğu fabrikada işçiler, sendikalaşma gerekliliğinin farkına vardılar, kendi aralarında bir örgütlenmeye gittiler. Patron, bu durumu fark etti ve bu işle ilişkisi olduğunu düşündüğü veya bildiği 37 işçiyi işten attı. Bu olaydan sonra işçilerle yapılan toplantıda atılan ise bu 37 kişinin performans düşüklüğü sebebiyle işten atıldığı, krizin söz konusu olmadığı, bundan sonra işçi çıkarımının olmayacağı söyleniyordu. Gündüz vardiyasında çalışan işçiler o gün işten çıktıktan sonra servislerine binip eve gitmek yerine hepsi sendikanın yolladığı otobüse binip sendikaya gitti. Patron panikleyerek, gece vardiyasını 2,5 saat erken bırakınca, bu işçiler de sendikaya gitti. Böylece cumadan pazara kadar 340 kişi sendikalı olmuştu. Pazartesi ise, tüm bu işçilerin kriz gerekçesiyle işten atıldıkları söyleniyordu. İşçilerin cevabı iki gün süren fabrika işgali oldu. Şu anda ise direniş, fabrika önünde devam ediyor. İşçiler sendikayla birlikte haklılıklarını duyurmak için Ümraniye Cumhuriyet Savcılığı’na yürüyüp suç duyurusunda bulundular. 24 Ocak’ta Kartal Heykel Meydanı’nda ve 27 Ocak’ta Ankara’da basın açıklaması yaptılar. İşe iade davası açıldı, ilk duruşma 22 Şubat’ta.

Dayanışma gecesi

Sinter İşçileri, 28 Ocak’ta bir de dayanışma gecesi düzenlediler. Bizler de bu gece yerimizi aldık. Geceye, çeşitli muhalif gazeteler, işçiler ve aileleri katıldı.

Gece, Sinter direnişinin basına yansıyan görüntülerinden oluşan bir videoyla başladı. Ardından Sinter’li işçilerin öncülüğünde atılan sloganlarla devam etti. Sinter’li bir işçi ve yine sendikalaştıkları için işten atılan Gürsaş işçilerinden bir işçi mücadelelerini anlatan bir konuşma yaptı. Aynı şekilde Birleşik Metal-İş Sendikası başkanı mücadele etmenin önemini ve sendikalaşmanın anayasal bir hak olduğunu vurgulayan bir konuşma yaptı.

Gece şarkılar, türkülerle ve halaylarla son buldu. Dayanışma gecesinin hem maddi hem manevi anlamda Sinter ve Gürsaş işçileri için anlamı büyüktü.

Yazan: A. Ela Toprak (29 Ocak 2009)

Yorumlar kapalıdır.