İspanya’da 1 Mayıs 2009

İspanya’da 1 Mayıs İşçi Mücadele ve Dayanışma günü hemen bütün kentlerde kitle gösterileriyle kutlandı. Gösterilere, ülkenin yaşamakta olduğu derin ekonomik bunalımın de etkisiyle, geçen yıllardakinden daha büyük kalabalıklar katıldı ve militan bir ruh hali damgasını vurdu.

Mitingleri, çoğunluk sendikaları Comisiones Obreras (İşçi Komisyonları) ve Unión General de los Trabajadores (Genel İşçi Birliği) ortak olarak düzenlerken, Madrid, Barcelona ve Valencia gibi kentlerde anarko-sendikalist eğilimli Confederecaión General de los Trabajadores (Genel İş Konfederasyonu) ile sendikal muhalefetler ve devrimci sol akımlar alternatif gösteriler düzenlediler. Çoğunluk sendikaların mitinglerinde Sosyalist Parti hükümetinden sosyal harcamaların artırılması talebi ağırlıktaydı; alternatif gösterilerde en çok ileri sürülen şiar “Genel Grev” oldu.

36 milyon nüfuslu İspanya’da işsiz sayısı 4 milyonu aşarak yüzde 18 düzeyine ulaşmış durumda. Bu rakama, oturma ve çalışma izni olmayan ve bunalımın en ağır yükünü sırtlamış durumda bulunan yaklaşık 2 milyon göçmen işçi ile İş Bulma Kurumuna kayıtlarında kendilerine güçlük çıkarılan ve işsiz yığını içinde gösterilmemeye gayret edilen on binlerce öğrenci dâhil değil.

Yazan: İC – Haber/İspanya, 5 Mayıs 2009

Yorumlar kapalıdır.