Sulandırılmaya çalışılan dava: Ergenekon!

Emniyet 12. dalga Ergenekon operasyonunu 13 Nisan’da gerçekleştirdi. 18 ilde 40 kişi eş zamanlı olarak gözaltına alındı. Bunlar arasında çok sayıda emekli ve görevde rektör, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) 2. Başkanı Prof. Dr. Filiz Meriçli ve Prof. Dr. Erol Manisalı da var.

Bu isimlerin bir kısmı zaten ikinci iddianamede de geçiyordu. Rektörlerin ortak özelliği eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in darbe günlüklerinde ve Şener Eruygur ve Hurşit Tolon’da bulunan belgelerde anlatılan ‘darbe heveslisi rektörlerle yapılan darbe toplantıları’ ile olan bağları. Erol Manisalı’nın ise emekli Orgeneral Şener Eruygur’un isteği üzerine ‘yönlendirilebilir’, ‘faydalanılabilir’, ‘irtibat kurulabilir’ biçiminde ayrılmış, edilmiş gazeteci, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu üyeleri listesi hazırladığı iddia edilmişti.

Hiç mi yaşanmadı?

Hükümet yanlısı burjuva medya yapılan her şeyi haklı göstermeye çalışıyor. Bu işten dili yanan bir kısım burjuva medya ise, gözaltına alınan ünlü kişilerin masum olduklarından ve vatanlarını sevdiklerinden dem vuruyor, bu kişilerin gözaltına alınmasına karşı çıkarak davanın kendisini saçma göstermeye çalışıyor. Bir rektörün, profesörün ya da dernek üyesinin darbeyle, cinayetlerle ne işi var deyip bahsi geçen olayları sanki hiç yaşanmamış gibi göstermek istiyor. Kim darbe planlarının yapılmadığını iddia edebilir? Kim asit kuyularını ve faili meçhul olarak geçen yüzlerce cinayeti inkâr edebilir?

Çok sayıda ÇYDD belgesine el konduğu için burslarını alamayan öğrenciler gösterilerek duygusal sulandırmacalar sahneleniyor. Profesörün gözaltına alınmasından ötürü ameliyat olamayacak hastalar gösterilip canlı yayında Ergenekon davasına belalar okunuyor. Gözaltı ve arama yöntemi eleştirileceğine dava karalanıyor. Bu dava toptan saçma ise, yargılanan herkesin alnı ak ve Ergenekon tam bir ‘fasa fiso’ ise bunun anlamı sadece şudur: Bu cinayetler ve planlar örgütsel bağlantılı değil, bireyseldir. Yoksa yaşanmamış demek değil. Doğru veya yanlış, bu süreçte yapıldığı iddia edilen hak ihlalleri davanın önemini değiştiremez.

Yazan: Salih Şimşek (3 Mayıs 2009)

Yorumlar kapalıdır.