Eğitime bütçe için liseler mi satılıyor?

Ayın başında basında, Milli Eğitim Bakanlığı’nın, İstanbul’da 22 okulun satışıyla ilgili girişimde bulunduğu yönünde haberler çıktı. Bu haberlere göre, aralarında Çamlıca Kız Lisesi, Kandilli Kız Lisesi, Etiler Lisesi, Fenerbahçe Lisesi gibi otel, restorant işletmeleri açısından kârlı sayılan yerlerdeki liselerin satılması planlanıyordu. Bunun yanı sıra, Kabataş Erkek Lisesi, Pertevniyal Anadolu Lisesi gibi tarihi eser niteliğindeki okulların Milli Emlak Daire Başkanlığı’na devredilmesi konuşuluyordu.

Bu haberler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı ve İstanbul Valisi, sadece çarşı, sanayi ve işyeri gibi alanların içinde kalan ve okul olarak kullanılmasına ihtiyaç duyulmayan yerlerdeki okulların satılacağını açıkladı.

Satmadaki niyet de elde edilecek gelirlerin ihtiyaç duyulan yerlerde okul yapımı ve onarımı amacıyla kullanılabileceği.

Ancak İstanbul Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, okulların satışının uzun süredir hükümetin gündeminde olduğunu belirterek, kültür mirası ve tarihi yapı niteliğindeki okulların yerine iş merkezi, rezidans, otel gibi rant binaları yapılmasının ciddi sorunlar yaratacağına değindi.

Bakanlığa göre ise hiçbir şey kapalı kapılar ardında yürümüyordu. Ne satışla ilgili komisyon kurulması, binalar için bedeli belirleyen ekspertiz raporlarının oluşturulması gizli saklıydı; ne de imar planlarının değiştirilerek okulların 5 milyon dolar gibi bir bedelle satılması planları…

Eğitim için her şeye hazırlardı. Her sene okullara verilen aidatlar, kayıt paraları hele ki böyle tarihi okullara derneklerden ayrılan dayanışma ödenekleri yetmiyordu. Bir de tarihi binaların, kültürün peşkeş çekilmesi gerekiyordu otelcilere, iş adamlarına.

Bakanlık, şu an eğitime devam eden okulları kapsam dışına çıkardığını açıklasa da; herhangi bir satış durumunda UNICEF’in İstanbul’u 2010 Kültür Başkenti olmaktan alıkoyabilme ihtimali de yok değil.

Belki de bu düşünceyle satış hayalleri şimdilik rafa kalkmış durumda. Zira her ikisi de kaçırılmayacak büyük rantlar, kârlar vaat ediyor bakanlık ve müşterileri için…

Yazan: Canan Yılmaz (30 Temmuz 2009)

Yorumlar kapalıdır.