Kabahatleri sokakta gezmek!

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nce ekim ayı içerisinde 15 günde 183 travesti ve transseksüele “trafiği engellemek”, “hayâsızca hareketlerde bulunmak”, “kimlik bildirmemek”, “kadın kılığında gezme” gibi suçlamalarla 69’şar lira para cezası kesildi. Evet, aslında suçları sadece evlerinden çıkmaktı.

Başbakanlığa ve TBMM İnsan Hakları Komisyonu’na konu hakkında dilekçe veren travesti ve transseksüeller uygulamaların durdurulmasını talep etti. Ayrıca Şişli Adliyesi’ne İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın hakkında suç duyurusunda bulundular. Ekmek almak için bile sokağa çıkamadıklarını söyleyen travesti ve transseksüeller basın açıklamasında ise “Hüseyin Çapkın’ın İstanbul Emniyet Müdürü olmasıyla beraber transfobi İstanbul sokaklarında kol gezmektedir. İzmir Emniyet Müdürü olduğu dönemde özellikle travesti ve transseksüellere yönelik uygulamalarıyla birçok kez gündeme gelen, Baran Tursun’un öldürülmesi gibi skandallara ismi karışan Hüseyin Çapkın burada da aynı politikaları sürdürmeye devam ediyor. İşte bizi sokağa çıkarmamaya kararlı olduğunu söyleyen Hüseyin Çapkın’ın icraatları!” dediler. Öne çıkan slogan ise “Travesti olmak suç değildir!” oldu.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne atanan Hüseyin Çapkın beraberinde İzmir’de uyguladığı bir sistemi İstanbul’a taşıdı: puan sistemi! Bu şu demek oluyor ki; bir polis ne kadar çok insan tutuklarsa o kadar çok puan alacak, görevini o kadar iyi ifa etmiş olacak. Üstelik biriken puanlar prime çevriliyor. Ne kadar ceza o kadar prim! Puan sisteminin nasıl işlediğine dair somut örneklerden biri ise 15 günde ceza kesilen, tutuklanan 183 travesti ve transseksüel.

Bu cezalar 30 Mart 2005’te yürürlüğe giren Kabahatler Kanunu temel alınarak veriliyor. Kabahatler Kanunu Türk Ceza Kanunu kapsamında incelenmeyen hafif hapis ve para cezalarını kapsıyor. Yasada tanımlanan kabahatler şunlar; emre aykırı davranış, dilencilik, sarhoşluk, kumar, gürültü, mal veya hizmet satmak için başkasını rahatsız eden kişi, cadde, sokak ve yayaların gelip geçtiği yerlerde izinsiz mal satışı yapmak, tütün mamullerinin tüketilmesi, kimliği bildirmeme, çevreyi kirletme, afiş asma (Bu arada en ağır cezalardan biri afiş asma için. 140 ile 4261 lira arasında değişen bir ceza). Peki, sizce sokakta yürümek bu suçların hangisinin kapsamına giriyor?

Travesti olmak suç değildir. Lezbiyen, gay, biseksüel, transseksüel olmak da öyle. Travesti ya da transseksüel olmak kadın kılığında gezmek de değildir. Asker-polis rejiminin erkek-egemen kılıcı tepemizde sallanıyor. Bu uygulamalar ilk değil ve taleplerimizi birleştirip ortak bir mücadele hattı örmediğimiz sürece son da olmayacak.

Yazan: Doğan Koca (27 Ekim 2009)

Yorumlar kapalıdır.