Mesafe, 4. sayısında “Kürt Sorunu”nu ele alıyor

Sosyalist Düşünce Dergisi Mesafe’nin 4. sayısı 8 Mart’ın 100. yılı vesilesi ile Dicle Nadin ve Canan Yılmaz’ın birlikte yazdıkları 100. yılında 8 Mart ve Kadının Kurtuluşu Üzerine başlıklı makale ile açılıyor… Bu sayının dosya konusu ise “Kürt sorunu”.

Özellikle, “demokratik açılım” süreciyle birlikte Kürt sorununda “çözüm” tartışmalarının yoğun biçimde gündeme geldiği bir dönemde, Mesafe konuyu devrimci Marksist perspektifle irdeleme çabasında.

Dosya, Yusuf Barman’ın Rejim ve Kürtler makalesiyle açılış yapıyor. Barman makalesinde Kürt sorununu, Türkiye’deki politik rejimin sınıfsal niteliği ve rejimin bu niteliğinden doğan mevcut “dönüşüm” ihtiyaçları açısından irdeliyor.

Erol Yeşilyurt, Devrimci Marksizm ve Kürdistan Devrimi başlıklı makalesinin bu sayıda yayınlanan birinci bölümünde, Kürdistan sorununu ele alırken, “ulusal sorun”un devrimci Marksizm açısından tarihsel köşe taşlarını çiziyor.

Dosyada yer alan bir diğer makale, Kürt Ulusal Kurtuluş Mücadelesi (KUKM) tarihinde önemli bir yeri olan Rızgari hareketinin önderlerinden Recep Maraşlı’ya ait. Maraşlı, Rızgari’nin KUKM tarihindeki yerini irdelediği makalesinde aynı zamanda KUKM tarihine dair de kapsamlı bir perspektif sunuyor.

Öte yandan Mesafe, Kürdistan menşeli iki hareketin, Rızgari ve Kawa’nın siyasi savunmalarından pasajlara yer ayırdığı sayısında, sorunun ortaya konuşu ve çözümü tartışmalarını zenginleştirme niyetinde.

Dosya dışı yazılara da yer veren Mesafe’nin son sayısı ile ilgili daha fazla bilgiyi www.enternasyonalyayincilik.net adresinden edinebilirsiniz.

Yazan: İC – Haber, 03 Mart 2010

Yorumlar kapalıdır.