İtfaiye İşçileri: Yılgınlık yok, direniş var!

Sendikalaştıkları için işten çıkarılan ve 140 gündür direnişte olan İtfaiye İşçileri açtıkları fotoğraf sergisi aracılığıyla mücadelelerini duyurmaya ve yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Fotoğraf sergisinin Taksim ayağını geçtiğimiz günlerde bir basın açıklamasıyla duyuran işçiler, kendileri hakkında yalan beyanlarda bulunan Kadir Topbaş’ı da bu açıklamayla teşhir ettiler.

12 Nisan’da Bakırköy Tren İstasyonu’nda açılan, direniş sürecine ve çalışma hayatlarına dair fotoğraflardan oluşan sergiyle, işçiler aynı zamanda, “İtfaiyede taşeron istemiyoruz, Taşeron itfaiyeden elini çek!” sloganlarını dile getiriyor, özelleştirmeye, güvencesiz çalıştırmaya karşı mücadele çağrısında bulunuyorlar.

Serginin Taksim ayağı, 19 Nisan Pazartesi günü Taksim Gezi Parkı’nda başladı, 2 Mayıs’a kadar devam edecek olan serginin son ayağı da Kadıköy’de olacak. İtfaiye işçilerinin onurlu mücadelesi ve bu süreçte gösterdikleri çaba sömürülen bütün emekçilere örnek oluyor.

İşçi Cephesi gazetesi olarak, itfaiye işçilerinin fotoğraf sergilerini ziyaret ettik ve onlarla süreç hakkında sohbet etttik. İşçiler basın açıklamalarında da ifade ettikleri üzere; “Kadir Topbaş katıldığı bütün toplantı ve açılışlarda basın mensuplarının kölelik sözleşmesine imza atmayan itfaiyeciler ne oldu diye sorulunca ‘Bizimle sözleşme imzalamayan 68 itfaiyeci bazı programlarda …’Sayın başkanım biz ettik, siz etmeyin… Şimdi aç olduklarını söyleyen bu arkadaşlara bir el uzatın..” diyorlar.

Oysa işçiler, Kadir Topbaş’ın doğru söylemediğini, el uzatmak ne kelime ona ve bu düzene karşı direndiklerini, mücadeleye durmaksızın devam edeceklerini ifade ediyorlar. Ayrıca, kölelik sözleşmesini imzalayan arkadaşlarının, Topbaş’ın belirttiği rakamları almadığını ve itfaiye işçisinin mücadelesinin aynı zamanda doğruları açıklama mücadelesi olduğunu belirtiyorlar. İtfaiyecilikte taşeronlaşmanın, can güvenliği olmayan iş ve kölece çalışma koşulları anlamına geldiğini belirten işçiler, direnişleriyle aynı zamanda sömürülenlerin sesi oluyorlar. Ayrıca mahkeme sürecinde elde edilen bazı tazminatların gerçek bir kazanım olmadığını; ne olursa olsun bu direnişin sırf Kadir Topbaş’ın doğruyu söylemediğini göstermek için bile süreceğini söylüyorlar.

İtfaiye işçileri direnişlerini yaygınlaştırmak için mücadeleleri birleştirmenin önemini vurgulayarak, kendilerinin TEKEL, Marmaray, İSKİ, Samatya, Esenyurt, ATV-Sabah işçileri ile bir araya geldiklerini ve 1 Mayıs’ta da hep birlikte taleplerini Taksim’de haykıracaklarını söylüyorlar. Aynı zamanda, sendika bürokratlarının direnişleri engellediğini, bu yüzden, mücadelelerinin aynı zamanda sendika ağalarına da karşı olduğunu söyleyerek, 1 Mayıs’ta taşeronlaşmaya, işten çıkarmalara ve sendika bürokrasisine karşı yalnızca işçilerle yürüyeceklerini belirtiyorlar.

İtfaiye İşçilerinin fotoğraf sergisi:

19 Nisan- 25 Nisan 2010 Taksim Gezi Parkı / 26 Nisan- 2 Mayıs 2010 Kadıköy Rıhtım

Sergiler 09.00-19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

Yazan: İC – Haber, 20 Nisan 2010

Yorumlar kapalıdır.