UPS’de direnen işçilerden Taksim’de basın açıklaması

UPS (United Parcel Service) direnişinde üçüncü ayın sonuna yaklaşılmış durumda. Son üç haftada, farklı bölgelerden 45 işçinin daha TÜMTİS’te sendikalı olmaları nedeniyle işten çıkartılmalarıyla Türkiye genelinde toplam sayı 142 olarak karşımıza çıkmakta.

Ancak bu dönemde UPS Mahmutbey aktarma merkezine yeni taşeronun sokulması moralleri bozsa da işçiler sendika hakları için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtmekte. Bundan 1,5 ay önce de yeni bir taşeronla anlaşılmış ancak direnişteki işçiler bu taşeronun içeri girmesini engelleyebilmişti. Son girişimde ise patron, polis yardımına da başvurarak amacına ulaşmış durumda. Ve polisin her gün direniş çadırı önünde barikat kurarak yeni işçilerin içeri alınmasına ön ayak olması, UPS’nin başı sıkıştıkça yeni alınacak işçi sayısını arttırabileceğinin bir göstergesi olarak belirmekte.

Ayrıca son dönemde işçilerin mahkeme süreci de başladı. İşe iade davalarının görüldüğü süreçte işçiler duruşmalara farklı gruplar halinde alınmakta. Şu ana kadar gerçekleştirilen duruşmalardan ise 1,5- 2 ay sonrasına erteleme kararı çıkmış durumda.

İşten çıkartmaların artması ve devam edeceğinin beklenmesi, yeni taşeronla anlaşılarak içeriye işçi sokulması ve mahkeme sürecinde henüz somut bir gelişmenin yaşanmamış olması direnişçi işçiler üzerindeki baskıyı arttırmakta. Onlar da bu dönemle birlikte yeni eylemlilikler içine girmek ve haklı mücadelelerini daha fazla duyurabilmek amacıyla çalışmalarını sürdürmekteler. Bu yolla kendilerine desteği arttırarak mücadeleyi genişletmek düşüncesindeler.

Bu amaçla 31 Temmuz günü, yani direnişlerinin 88. gününde Taksim tramvay durağından Galatasaray Lisesi önüne kadar süren bir yürüyüş ve lise önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. İşçilerin sendikaları TÜMTİS ile beraber en önde oldukları yürüyüşte, diğer sendikalardan fazla desteğin gelmemesi dikkat çekici olurken, Direnişteki İşçiler Platformu ve farklı siyasi gruplarla birlikte yaklaşık 250 kişilik bir katılım sağlandı. Yürüyüş “UPS’ye sendika girecek, başka yolu yok”, “Sendika hakkımız engellenemez”, “Direne direne kazanacağız” gibi sloganlar eşliğinde Galatasaray Lisesi önüne kadar sürdü ve burada ise basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasında öncelikle UPS’nin hukuksuz ve adaletsiz tutumu eleştirilirken, bir yandan da mücadelenin haklılığı vurgulandı. Sonrasında ise TÜMTİS’in de bağlı bulunduğu UPS’nin uluslararası sendikası olan ITF’nin desteği belirtildi. Basın açıklaması, TÜMTİS’in mücadele sonuna kadar işçilerin yanında olacağını açıklaması ve bu süreçte emekten yana olan herkese çağrıda bulunmasıyla sona erdi.

Biz de İşçi Cephesi olarak, mücadelelerin birleştirilmesi şiarından hareketle, bu haklı mücadelelerinde UPS işçilerinin yanındayız!

Yazan: İC – Haber, 1 Ağustos 2010

Yorumlar kapalıdır.