DHL’de mücadele sürüyor

Türk-İş’e bağlı TÜMTİS (Türkiye Motorlu Taşıt İşçileri Sendikası)’e üye oldukları gerekçesiyle işten çıkarılan 20 DHL işçisinin, hukuka aykırı bir biçimde işten atılmalarının ardından, işe iadeleri ve sendika hakları için başlayan DHL direnişi 257 gündür devam ediyor. Süreç devam ederken 4 işçi daha direnişe destek oldukları gerekçesiyle işten çıkarıldı. Bugüne kadar açılan 11 davada işe iade kararı alınmasına rağmen, anayasal haklar dahi işveren tarafından ihlal ediliyor. Sermayenin kendi sisteminin kurallarını bile hiçe sayması ilk kez gördüğümüz bir manzara değil. DHL yönetimi, direnişi manipüle etmek ve kendi hukuksuzluğunu saklamak için tüm gücüyle çabalıyor.

Bunun en büyük kanıtı ise, direnişin 180. gününde Hak-İş’e bağlı Taşıma-İş’in 30 kasım 2012 tarihinde kurulması ve bu sendikanın DHL yönetimi tarafından işyerine sokularak, TÜMTİS’in sendikalaşma çabasına yeni bir engel çıkarılmaya çalışılması. Sendika hakkının kullanılması, hukuk tanımaz işverenler tarafından işbirlikçi sendikaya üye oldukça tanınıyor. Tüm bu saldırılara rağmen işçiler haklı kavgaları için 257 gündür kararlılıkla mücadele ediyor ve DHL’in tüm yolsuzluklarını teşhir ederek direnişi büyütmeye devam ediyor.

Uluslararası Taşıma İşçileri Fedarasyonu’nun da bir bileşeni olan TÜMTİS üyesi DHL işçilerine dünyanın dört bir yanından gelen destek de direnişin uluslararası gündemde yer almasını sağlıyor. Bu dayanışma, direnişin gücünü artırırken, DHL işçilerinin de kararlı bir şekilde haklı talepleri için verdikleri mücadeleye destek sağlıyor.

Yorumlar kapalıdır.