DHL Express’te sendikal çoğunluk sağlandı

Bir süredir DHL Worldwide Express Taşımacılık ve Ticaret AŞ’de örgütlenme çalışmalarını sürdüren TÜMTİS (Tüm Taşıma İşçileri Sendikası), toplu sözleşme için bakanlığa yaptığı çoğunluk tespiti başvurusunun olumlu yanıtlandığını duyurdu.

Sendikanın yaptığı açıklamada “Sendikamız, DHL Express’te sürdürdüğü kararlı örgütlenme çalışmalarının ardından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na çoğunluk tespiti için başvuruda bulundu. Çalışma Bakanlığı, yapmış olduğu incelemeler sonucunda sendikamızın yasanın aradığı çoğunluğu sağladığına dair çoğunluk tespit yazısını 27.06.2024 tarihinde taraflara tebliğ etti. Bakanlığın ilgili yazısıyla birlikte DHL Express’te çoğunluk tespitimiz kesinleşti,” dendi.

2017 yılında 9 işçinin işten atılmasıyla başlayan 556 günlük direnişin ardından 2019’da DHL Express ile TÜMTİS arasında ilk toplu sözleşme imzalanmıştı. Takip eden süreçte yaşanan yoğun işçi ve sendika düşmanı pratikler toplu sözleşme süreçlerini akamete uğrattı. Türkiye’nin en kârlı lojistik şirketlerinden biri olan DHL Express’te sendikalaşma hakkının yeniden kazanılması ve işçilerin özlük haklarını iş güvencesi ile beraber toplu sözleşme ile yeniden garanti altına alması lojistik sektöründe çalışan işçilerin tamamının kazanımı anlamına gelirken, sendika düşmanı pratiklere karşı önemli bir yanıt olacak.

TÜMTİS, 2007 yılı kongresinde aldığı karar ve örgütlenme hedefleriyle kargo şirketlerinde örgütlenme çalışmaları başlattı. 272 gün süren UPS, 476 gün süren DHL Lojistik direnişlerinin ardından dört yıl süren bir mücadelenin sonucunda Aras Kargo’da da örgütlendi. Kühne Nagel, Zet Farma, Aramex ve ambarlarda da örgütlü olan TÜMTİS, DHL Express’ten sonra MNG Kargo’da örgütlenme faaliyetini sürdürüyor.

Kuralsızlığın hâkim olduğu kargo sektörünün tamamında örgütlenmeyi hedefleyen TÜMTİS sektörel bir sözleşme ile kargo işçilerinin çalışma saatleri, koşulları ve ücretlerinde kalıcı bir düzenleme elde edilmesini hedefliyor.

Yorumlar kapalıdır.