İlk AVM grevinden zafer: “Bu Daha Başlangıç!”

DİSK’e bağlı Sosyal-İş’te örgütlenen işçilerin başlattığı ve Türkiye’nin ilk AVM grevi olan Leroy Merlin grevi kazanımla sonuçlandı. Bursa ve Ankara’da direnen işçiler temel taleplerinin karşılandığı toplu iş sözleşmesinin (TİS) imzalanmasının ardından 3 Ekim’de başlatılan grev, 18 Ekim’de zaferle sonlandırıldı.

Sosyal-İş’in, greve giden süreçte, toplu iş sözleşmesinin üç yıllık olmasını, sendikal hakların ve iş güvencesinin geliştirilmesini, çalışma koşullarının iyileştirilmesini, işçilerin ücretlerindeki erimeyi telafi edecek bir ücret artışı yapılmasını ve işçilere yeni sosyal yardımlar sağlanmasını talep etmesine karşı işveren, bir yıllık yüzde 4,5 oranında ücret artışı önermiş, yeni sosyal yardım taleplerine yanıt vermediği gibi, işçilerin mevcut yol ve yemek yardımlarını işverenin takdirine terk ederek, işyerindeki çalışma koşulları ve hakları belirsizliğe itecek bir yaklaşım içine girmişti.

Bunun üzerine grev kararı alan Leroy Merlin işçileri, grevleri sırasında diğer emek örgütlerinden de büyük destek gördü. Grev boyunca, “AVM’nin kaderini sendika değiştirecek”, “Sadaka değil toplu iş sözleşmesi” sloganlarını yükselten işçiler, işyerindeki çalışma koşullarının gün geçtikçe insanlık dışı bir hale geldiğini, iş arkadaşlarının keyfi olarak işten çıkarıldığını ve asgari ücretin biraz üzerinde olan maaşlarına iki yıldır da zam alamadıklarını belirtmişlerdi.

Sendikal faaliyetin önünü kesmek için TİS’i 1 yılla sınırlamak isteyen Leroy Merlin Yapı Market işverenleri ayrıca grev boyunca tüm yasal izin haklarını dondurmuş, vardiyaları kaldırarak tüm çalışanları 20 saate yakın çalıştırmış ve taşeron olduğu için greve katılamayan fakat direnen arkadaşlarını alkışla destekleyen işçileri de işten çıkarmıştı.

16 günlük grevin sonunda sendikanın koşullarının kabul edilmesi ile imzalanan TİS sonrası Sosyal-İş tarafından yapılan açıklamada söyle dendi:

“Sendikamız ve üyelerimiz için kırmızıçizgi niteliği taşıyan “üç yıllık toplu iş sözleşmesi” talebimiz kabul edilmiştir. Birinci yıl için yüzde 6, ikinci ve üçüncü yıl için enflasyon oranında ücret artışı elde edilmiştir. Mevcut yol ve yemek yardımları korunduğu gibi, 500 TL tutarında sosyal yardım paketi kazanılmış; tüm sosyal haklara ikinci ve üçüncü yıl enflasyon oranında artış yapılması kararlaştırılmıştır. İşyeri Kurulu konusunda anlaşma sağlanarak, üyelerimizin iş güvencesi pekiştirilmiş, çalışma koşulları ve idari haklarda, birçok kazanım elde edilmiştir.”

Ayrıca mevcut görüşme sonucunda sendika üyesi olamayan işçiler de sendikaya üye olmaları ya da üye olmasalar bile gerekli üyelik aidatlarını ödemek kaydı ile toplu sözleşmenin getirilerinden faydalanabilecek.

Leroy Merlin işçilerinin zaferi, tüm AVM işçileri için hayati önem taşıyan kazanımlara örnek olarak işçi sınıfının hanesine artı olarak yazıldı.

Yorumlar kapalıdır.