Yurtlardaki sorunlar derinleşiyor

17 Aralık yolsuzluk operasyonlarının ardından derinleşen Hükümet-Cemaat çatışması, cemaat yurtlarında kalan öğrencileri vurdu. Hükümet, cemaat yurtlarında kalan öğrencilere “orayı hemen terk edin, gerekirse biz size otel hizmeti dahi sunacağız” diyerek yurtları boşaltmaya ve öğrencileri devlet yurtlarına yönlendirmeye çalışıyor.

Ancak bir sorun var; hükümetin reklamlarını yaptığı iki kişilik odaların bulunduğu, temizliği sürekli sağlanan, etüt odalarında her türlü imkanın bulunduğu devlet yurtlarımız gerçekte yok, ne yazık ki! Üstelik sene başında yüzlerce öğrenci devlet yurtları dolu olduğu gerekçesiyle yurtlara alınmamıştı. Doğal olarak, halihazırda yetersiz olan yurt kapasiteleri ve hizmetleri iyice yetmez oluyor, öğrenciler ütü odasından bozma yatakhanelere, sıcak suyun olmadığı yurtlara, 6 kişilik olan yurt odalarında 8-10 kişi kalmaya mecbur bırakılıyor. Yurtların hijyenik olmadığından şikayetçi olan öğrenciler, temizliği kendileri yapıyor. Ders çalışmak için dahi yeterli alan olmayan yurtlarda öğrenciler özellikle sınav zamanı çok zorluk yaşıyor.

Bizler, hem başlı başına bir propaganda amacı taşıyan cemaat yurtlarına hem de devlet yurtlarının gerek pahalılığı gerekse de hizmetlerinin ve kapasitesinin yetersiz olması sebebiyle özel yurtlara mecbur bırakılmaya karşıyız.

Tüm bu özel yurtların kamulaştırılmasını ve yetersiz olan devlet yurdu sayısının arttırılmasını talep ediyoruz. Elbette bu yurtların ücretsiz olması, hizmetlerin nitelikli hale getirilmesi şartıyla! Ayrıca yurtlarda var olan baskı mekanizmalarına karşın -sansürlü internet, giriş çıkış saati uygulaması, yasaklar, talimatnameler- öğrencilerin “yurt komiteleri” aracılığıyla kendi yurtlarında öğrenci denetimini kurmalarını destekliyoruz. Kurulacak bu yurt komiteleri aracılığıyla öğrenciler, zamanlarının önemli bir kısmını geçirdikleri yurtlarında, kendi ihtiyaçlarına yönelik acil önlemleri alabilecek, gerekirse yurt müdürlüklerine, hukuksuz uygulamalara ve yaşamlarını sınırlayan her yasağa kendi örgütlenmeleri ile karşı çıkabileceklerdir.

Biz, görüyoruz ki hükümetler geçip gidiyor ancak gençlere yönelik baskılar baki kalıyor. Açılmaya başladıkları ilk yıllardan itibaren, gençliği zapturapt altına almak, devletin resmi ideolojisi altında tutabilmek amacı taşıyan devlet yurtları, cinsiyetçi-ayrımcı uygulamaları ve muhalif öğrencilere dönük tehditlerini hiçbir zaman elden bırakmıyor. Bu yüzden bulunduğumuz alanlarda bir kez daha yönetimlerden bağımsız okul – yurt komiteleri çağrımızı yineliyoruz. Bu komiteler yurt paralarından, temizlik ve yemekhaneye kadar tüm sorunları gündemine almalı, en geniş kitle ile tartışarak ve diğer yurtlar ile koordinasyonu sağlayarak eylem önerileri geliştirmeli, yurtlarda öğrenci denetimini gerçekleştiren organlar haline dönüşmeyi hedeflemelidir.

Yurtlar ve tüm eğitim hizmeti ücretsiz olsun!

Gençliğin özgürlüğüne yönelik tüm yasaklar çöpe!

Yurt komiteleri ve yurtlarda öğrenci denetimi için ileri!

Yorumlar kapalıdır.