Soma’da işçi katliamının sorumlusu sermayenin iktidarı AKP hükümetidir!

Soma’da Soma Holding’e ait kömür madeninde, trafo patlaması nedeniyle meydana geldiği iddia edilen katliamda hayatını kaybeden işçilerin sayısı iki yüzü aşmış vaziyette. Galerinin yüzlerce metre derinliğinde ise sayıları bilinmeyen işçilerin hala kurtarılmayı beklediğini umuyoruz. Yaşanan bu katliam sebebiyle hayatını kaybeden işçilerin ailelerine başsağlığı diliyoruz, yaralı olarak çıkarılan çalışma arkadaşlarına ise acil şifalar diliyoruz. Soma’da yaşanan işçi katliamı ilk değildir, işçi katliamının baş sorumlusu işçi ve emekçi düşmanı AKP hükümetidir!

12 bin maden işçisinin çalıştığı Soma’da daha iki hafta önce mecliste maden işçileri ile ilgili bir araştırma önergesi verilmiş ve AKP’nin oylarıyla reddedilmişti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın kendi verdiği rakamlarla dahi madenlerde son üç yılda 293 işçi “iş kazası ve meslek hastalığı” sonucu yaşamını yitirmesine rağmen, Soma’da iş kazalarından kurtarılan işçilerin tedavisine dönük yanık ünitesi dahil özel bir sağlık birimi dahi bulunmamaktadır.

Kazalar ve ölümler iş sağlığı ve iş güvenliğini bir maliyet unsuru olarak gören sermayenin kar hırsı nedeniyle yaşanmaktadır. AKP, eğitimden sağlığa, ormanlardan madenlere yapılan tüm özelleştirmeler ve taşeron sistemiyle güvencesizliği devlet politikası haline getirmiştir. AKP hükümeti, dünyanın en çok iş kazası ve işçi ölümü sıralamalarında ilk üçte olmayı istikrarlı bir biçimde sağlamıştır. AKP hükümeti emek düşmanı politikalarıyla iş cinayetlerinin sorumlusudur.

Her iş cinayeti sonunda “ölüm bu işin kaderinde var” ya da “iş kazalarının çokluğu medeniyet göstergesidir” diyen hükümet yetkililerinin ‘güzel ölümler’in önüne geçmesini beklemiyoruz! ‘Kömürün fiyatını düşürdük’ diyerek madenleri işçilerin kanı pahasına özelleştirmeye açan, madenlerin çevresinde sağlık kuruluşu açmayan, sağlık önlemi almayan, tarihin en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı ülkede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve iş cinayetlerinin sorumlusu hükümet derhal istifa etmelidir! Ne iş cinayetleri ne de AKP hükümeti kaderimiz değildir, işçi katliamlarına karşı sokağa, genel greve!

İstanbul için eylem çağrıları:

DİSK, KESK, TTB ve TMMOB Soma’daki iş cinayetini protesto için saat 19.00’da Taksim Tünel’e çağırıyor.

Plaza Eylem Grubu, KaçBizeGel 12:30’da 1. Levent Lale sokakta Soma Holding önünde olacak.

ÇHD İstanbul Şubesi saat 13:00’da Çağlayan Adliyesi C kapısında basın açıklaması yapılacak.

Bilgi Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Galatasaray Üniversitesi öğrencileri dersleri boykot edecek. İTÜ Taşkışla öğrencileri 12.30’da Ortabahçe’de buluşacak.

Yorumlar kapalıdır.