Brezilya’da isyan kupası

2014 Dünya Kupası’na ev sahipliği yapacak Brezilya’da halk, turnuva için harcanan paralara isyan halinde. Protestocular devletin ülkedeki yoksullukla mücadele ve sosyal konut sağlamaya para ayırmayıp bütçeyi Dünya Futbol Şampiyonası için harcamasına tepkili.

Dünya futbol şampiyonası arifesinde Brezilya hükümetinin ve burjuvazisinin hiç kuşkusuz ilk hedefi, ülkede düzenlenecek Dünya Futbol Kupası aracılığıyla “Brezilya’nın artık dünyanın 1. Ligine” terfi etmiş olduğunu göstermekti. Hatırlanacağı üzere Türkiye’de patlak veren Gezi isyanının hemen ardından 2013 Haziran ve Temmuz’unda gerçekleşen seferberlikler dalgası açıkca Brezilya burjuvazisinin bu hevesini kursağında bıraktı.

Kupanın açılış maçına günler kala yeni hedef, söz konusu organizasyon için harcanan milyarlarca dolarlık kaynağın yoksulluğun pençesinde kıvranmakta olan Brezilya halkı için harcanması talebiyle gerçekleştirilen protesto gösterilerinin terör girişimi olarak nitelenmesi ve bir devlet terörü aracılığıyla ezilmesi.

Fakat işler hükümetin planladığı gibi gitmeyebilir. Bütün bu sürece ayrıca bir dizi ciddi işçi mücadelesi de eşlik etmekte. Zira Brezilya hükümetinin Kupa arifesinde yaratmaya çalıştığı “sokakları temiz, mutlu Brezilya” tablosunun aksine Sao Paolo’da 15 bin inşaat işçisi ve pek çok kentte de otobüs şoförleri, öğretmenler ve devlet memurlarının grevine tanık olacağız.

Görüleceği üzere, Brezilya egemen sınıfları, geçtiğimiz yıldaki gibi kendiliğinden ve bağımsız bir kitle seferberliğinin açığa çıkmasından ama bu kez seferberlik halindeki işçi sınıfı ile ve “Kupanın diğer mağdurları” ile bu gücün birleşmesinden korkuyor.

Brezilya’da dalga dalga yayılan bu mücadeleler aynı zamanda şimdiden bir antiemperyalist karakter kazanmış durumda. 12 Haziran günü Sao Paolo kentinde ve dünyanın bir dizi başka merkezinde aynı zamanda Kupanın efendileri olan kurumlara ve onların işçi sınıfına karşı sürdürdükleri sömürgen politikalara karşı merkezi bir seferberlik gerçekleştirilecek.

Yorumlar kapalıdır.