Taksim’de Kobane için devrimci dayanışma eylemi gerçekleştirildi

HDK İstanbul İl Meclisi’nin yaptığı çağrı ile biraraya gelen demokratik kitle örgütleri IŞİD’in Kobane’ye yönelik saldırısını ve gerici AKP politikalarını protesto etmek için Taksim Tünel’de bir araya geldi.

Tünel önünde toplanan kitle 16.30 civarında Taksim’e doğru sloganlar eşliğinde ilerlemeye başladı. “Katil IŞİD, işbirlikçi AKP” pankartının arkasında yürüyen kitle, “Kürdistan IŞİD’e mezar olacak!”, “Biji Berxadane Kobane (Yaşasın Kobane direnişi!)” sloganları ile yürüyüşünü sürdürdü.

Eylem yoğun bir polis ablukası altında gerçekleşti. İlk önce yürüyüş güzergahına barikat kuran polis, daha sonra bu barikatı kaldırdı.

YPG bayrakları, Öcalan posterleri, katılımcı örgüt ve partilerin bayrak ve flamaları eşliğinde Galatasaray lisesi önüne gelen kitle burada devrim ve Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

Yapılan basın açıklamasında ilk sözü HDP İstanbul il başkanı Emrullah Bingül aldı. IŞİD’in gerici Türk devleti adına Kobane’de Kürtlere saldırdığını ifade eden Bingül Kürtçe anadilde eğitim yapan okullara yapılan saldırıları da hatırlatarak AKP’nin IŞİD zihniyeti ile aynı paralelde olduğunu ifade etti. Bingül, Kobane için çokça eylem yaptık artık pratikte harekete geçme zamanıdır, dedi. Ve Çarşamba günü bir araya gelerek Suruç’a, oradan da Suriye’ye canlı kalkan olmaya geçeceklerini ifade etti.

Eylemde ESP Genel Başkanı Sultan Ulusoy da söz alarak AKP’nin IŞİD’i destekleyen politikalarına devam ettiği sürece gençlerin ve kırmızı fularlı kızların yüzünü dağlara çevirmeye devam edeceğini ifade etti.

Sosyalist Demokrasi Partisi Genel Başkanı Rıdvan Turan da konuşmasında, yanlış hesap Kobane’den döner, dedi.

HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ise, Musul rehinelerinin serbest bırakılmasına dikkat çekerek, hangi anlaşmalar sonucu bu rehineler serbest bırakıldı, bunun kamuoyuna açıklanması gerekir, dedi.

Konuşmaların ardından son sözü direnenler söyleyecek denilerek açıklamayı okuması için söz bir gence verildi. İki yıldır Rojava’da onur ve var olma mücadelesi veriliyor denilen açıklamada, çetelerin kirli savaşına karşı Rojava’da devrimci bir mücadelenin gerçekleştiği aktarıldı. Açıklama IŞİD katillerinin barbarlığına karşı YPG, YPJ saflarında savaşan binlerce Kürdistanlı gencin, kadının ve enternasyonalistin onurlu direnişini selamlıyoruz, Kobane direnişini selamlamak için sınırları yerle bir edeceğiz denilerek sonlandırıldı.

Yorumlar kapalıdır.