İtalya’da hükümeti protesto eylemleri

İtalya’da Renzi hükümetinin ekonomik kriz politikaları ve iş yasasındaki değişiklik planları başkent Roma’da 1milyon işçi tarafından protesto edildi. Ülkenin en büyük işçi sendikası CGIL (İtalya Genel İş Konfederasyonu) tarafından “İş, onur, eşitlik. İtalya’yı değiştirmek için” sloganıyla organize edilen eyleme işçiler birçok kentten katılım sağladı. Roma’nın en işlek noktalarından Partigiani Meydanı ve Repubblica Meydanı’ndan yürüyüşe başlayan iki ayrı kortej kent merkezindeki San Giovanni Meydanı’nda buluştu. Meydanda CGIL Başkanı Susanna Camusso yaptığı konuşmada genel greve gitmeye hazır olduklarını ve “insanlar iş istiyor toplumsal adalet istiyor, haklarını istiyor” sözlerini dile getirdi.

Hükümet yaptığı değişiklikler ile işten çıkarmaların önünü açıyor

Başbakan Renzi işten çıkarmaları zorlaştıran iş yasasının 18.maddesini iptal etmek istiyor. Hükümet bu madde yüzünden süresiz kontratlı işe alımlarının ve yatırımlarının azaldığını öne sürüyor.

Sendikalar ise bu maddenin iptali halinde işverenin herhangi bir gerekçesi olmadan çalışanları kovabileceğinin altını çiziyor. Sendikalar hükümetin masrafları kısmak yerine yeni yatırımlar ve iş olanakları yaratmasını sağlayacak tedbirlerin alınmasını istiyor.

Genç işsizler ordusu İtalya

Bu gelişmelerin yaşandığı italyada özellikle gençler arasındaki işsizlik oranları dikkat çekiyor. İşsizlik oranı genel nüfusta yüzde 12 seviyesinde iken, bu oran gençlerde yüzde 44’lere kadar çıkıyor.

Başbakan Renzi ise dün yaptığı açıklamada protestolara rağmen reform paketinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Renzi “Sendikaya saygı duyuyorum ancak meydanlarda olacak 1 milyon kişiyi dinlediğimiz gibi meydana gitmeyen 60 milyon İtalyanı da dinliyoruz” dedi.

Yorumlar kapalıdır.