Arjantin’de “Solun ve İşçilerin Cephesi” yükselişte

Arjantin’de üç büyük Troçkist partinin (PO, PTS, IS) bir araya gelerek oluşturduğu FIT (Solun ve İşçilerin Cephesi) geçtiğimiz dönemlerde dış borçların ödenmesinin durdurulması, ulaşım araçlarının ve bankaların kamulaştırılması, ücretlerin iyileştirilmesi, işten atmaların yasaklanması ve Arap devrimlerinin desteklenmesi temelinde oluşturduğu taleplerle başarılı bir faaliyet yürütmüş ve bunun sonucunda bir buçuk milyona yakın bir oy toplayarak oy oranını %4 seviyelerine dek yükseltmişti. FIT sadece oy oranını yükseltip ulusal parlamentoya üç milletvekili sokmakla kalmayarak, Arjantin genelinde 36 saati bulan genel grevler örgütlemiş, fabrika işgallerini yönetmiş ve birçok emekçi semtinde yeni bürolar açmıştı.

Bu aylardan başlayıp Ekim ayı gibi sonlanacak olan yeni bir seçim süreci daha Arjantin’de başladı. Ekim ayına dek yerel ve bölgesel seçimlerin yapılacağı Arjantin, Ekim ayında başkanlık seçimini gerçekleştirecek. Seçim süreci ilerlerken Arjantin genelinde FIT açısından önemli eğilimler gözlemlenmeye devam ediyor.

Öncelikle sekterlikten uzak ve işçiler ile solun birliği temelinde bir çalışma yapan FIT’e ulusal çapta emekçiler nezdinde duyulan ilgi bir hayli artarken, öte yandan cepheye katılan yeni gruplar da söz konusu. Pek çok bağımsız aydını, sınıfçı sendikacıları ve işçi örgütlerini kendisinde birleştirmeyi başaran FIT’e son dönemde LIT-CI’nin Arjantin seksiyonu PSTU da katıldı. Bunun haricinde Chavezci, Halk Cepheci ve özellikle Maocu kökenli işçi gruplarının katılımı da söz konusu. FIT, kendilerini bir araya getiren devrimci sosyalist ilkeleri hiçbir şekilde esnetmeden bu gruplarla sekterlikten uzak bir eylem birliği içerisine giriyor ve aynı zamanda bu grupları program tartışmasına davet ederek tabandaki emekçileri Troçkist programa kazanmaya devam ediyor.

Şu ana dek yapılan seçimlerde önemli mevzilerin elde edilmeye başlanması ise özellikle dikkate değer. Öncelikle iktidar partisinin ve muhalefetteki burjuva partilerin geleneksel olarak güçlü olduğu başkent Buenos Aires merkez seçim bölgesinde FIT seçimlerden dördüncü büyük parti olarak çıktı. Neuquen’de FIT adına seçimlere giren İDP’nin kardeş partisi IS (Sosyalist Sol)’den iki aday milletvekilliği kazandı. Önemli bir işçi merkezi olan Santa Fe’de ise ikinci parti olarak çıkan FIT bu yerelde %15 civarında oy aldı. Temmuz ayının başında ülkenin ikinci büyük merkezi olan Cordoba’da oldukça kritik olan seçimler yapılacak. Burada kardeş partimiz IS’den FIT adına aday olan Liliana Olivera, önceki seçimlerde fiilen kazanmış olmasına rağmen sandıklarda gidilen hileyle geriye düşürülmüş ve hukuksal olarak önü kesilmişti. Bu sefer hilelere karşı daha tedbirli olan IS, Cordoba’yı kazanmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra Ekim ayında yapılacak olan Başkanlık seçimlerinde Başan adayı Altamira’nın (PO) yanında Başkan Yardımcısı adayı olarak IS’den FIT adına Juan Carlos Giordano yarışacak.

Arjantin işçi sınıfı ekonomik krizin ağırlığını sırtında hissettikçe FIT’e duyulan ilgi artıyor. 1 Mayıs’ı Plazo de Mayo’da hep birlikte kutlayan FIT her fırsatta emekçilerin birliği ilkesiyle hareket ederek gerçek bir alternatif olma yönünde ilerliyor. Önümüzdeki dönemde Arjantin emekçi sınıflarından daha büyük kesimlerin ve sektörlerin FIT’in bayrağı altında birleşmesi bekleniyor.

Yorumlar kapalıdır.