İstanbul’da Onur Yürüyüşü’ne polis müdahalesi

İstanbul’da polis, LGBTi (lezbiyen, gay, biseksüel, trans, interseks) Onur Haftası kapsamında her yıl düzenlenen yürüyüşe müdahale etti. Beyoğlu’nda saat 17:00’de başlaması planlanan yürüyüşe izin vermeyen polis, kitleye tazyikli su ve göz yaşartıcı gaz sıktı. Plastik mermi de kullanan polis, sokak aralarında gözaltı yaptı.

HDP ve CHP’den olmak üzere Onur Yürüyüşü’ne katılmak için birkaç milletvekili de Beyoğlu’nda polisle yüz yüze geldi. Alanda bulunan CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, müdahaleye hazırlanan bir TOMA’nın üzerine çıkarak müdahaleyi engellemeye çalıştı. Bunun yanı sıra HDP İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu ile diğer milletvekilleri kol kola girerek polisin karşısında insan zinciri oluşturmaya çalıştılar.

Polis ablukası sırasında basına konuşan Tanal “Polis, valilikten kesin talimat aldığını söylüyor. İstiklal Caddesi tamamen kapatıldı. Bu 12 Eylül 1980 Askeri Darbesi döneminde bile yaşanmadı. Yaşananlar polis devletinin bir provası” dedi ve bazı polislerde kask olmadığına, yaka numarası da bulunmadığına dikkat çekerek bu nedenle kimin suç işlediğinin de bulunamayacağını söyledi.

Polis müdahalesi ardından İstanbul Onur Haftası Komitesi, yaptığı yazılı açıklamada, yürüyüşün İstanbul Valiliği tarafından, önceden haber verilmeksizin ve aniden, Ramazan ayı gerekçe gösterilerek yasaklandığını belirtti. Komite aynı şekilde Taksim’e gelen kitlelerin pozisyonlarını koruması gerektiğini ve her halükarda Onur Yürüyüşü’nün yapılacağını söyledi. Mücadele edilmesi gerektiği yönünde bir irade ortaya koyan Komite’nin açıklaması uyarınca kitleler ile polis arasındaki çatışma uzun saatler boyunca sürdü.

Cihangir, Tünel, Asmalımescit ve Galatasaray Lisesi önü gibi birçok yerde toplanıp yürüyüşe geçen binlerce insana yapılan aralıksız polis müdahaleleri gece de sürdü. Basın açıklamalarını dâhi gaza boğan polis ekipleri, gece boyunca yapılmak istenen kutlamalara da izin vermedi ve eğlence alanlarına biber gazıyla müdahale etti.

Yorumlar kapalıdır.