Metal sektöründe son durum

Bursa’da başlayan Metal işçilerinin mücadelesi devam ediyor. İlk başta fiili iş bırakmayla başlayan süreç şu günlerde görece sakin bir duruma dönüştü. Grevlerin fitilini ateşleyen Renault ve Tofaş başta olmak üzere diğer iş bırakan bütün fabrikalar işbaşı yaptı. Metal işçileri cüretkar grevleri sayesinde bütün taleplerini kabul ettiremeseler de ayağa kalkan fabrikalarda Türk Metal’i silmeyi ve kısmi kazanımlar elde etmeyi başardılar.

Onlarca fabrikaya yayılan birinci dalga metal fırtınası yerini sakin ancak içten içe kaynayan bir döneme bıraktı. İlk başlarda ne yapacağını şaşıran MESS’e bağlı patronlar Türk Traktör ve Ford’da öncü işçileri işten atarak saldırı pozisyonuna geçti. Birliklerini muhafaza eden işçiler işten atma saldırıları son bulmazsa tekrar iş bırakma silahını kullanacaklarını deklare etmiş bulunuyorlar. Bunun yanında İzmir ve Trakya’daki metal fabrikalarında da hareketlenmeler olduğu, önümüzdeki dönemin hareketli geçeceği açık olarak gözükmektedir. Son duruma göre 35-40 bine yakın işçi Türk Metal Sendikası’ndan istifa etti. İşçilerin çoğunluğu “Başka bir sendika veya yeni bir sendika mı?” sorusuna net cevap verememektedir. İşçilerin kararsız durumundan istifade etmeye çalışan patronlar Türk Metal yerine en az onun kadar gerici bir sendika olan Çelik-İş’i alternatif olarak ortaya atıyorlar. Tofaş’ta Çelik-İş ile işçilerin kafalarını karıştırmaya başlayan patronların bu oyunu üzerine Tofaş’ta işçilerin Çelik-İş’e üye olduklarını görüyoruz. Yeni bir sendika fikrine ve Birleşik Metal-İş’e karşı patronların Çelik İş’ten başka bir alternatif ortaya atamamaları metal işçilerinin bu öfkesini soğurmaya yetmeyecektir.

İzmit’te kurulu olan Enpay Metal Fabrikası’nda işçiler Türk Metal’den istifa ettikten sonra Birleşik Metal-İş’e üye oldular. Ford Otosan Gölcük’te yine işçiler tercihlerini Birleşik Metal-İş’ten yana kullanacaklarını belirttiler. Bu durum, ayağa kalkan metal işçilerinin mücadelesi açısından kritik bir öneme sahiptir. Kendi işçi temsilcilerine dayanan, işçi demokrasisini sendikalarda işletecek bir metal işçileri tablosu işçi sınıfının mücadelesinde önemli bir yapı taşı görevini görecektir. Bu açıdan sürecin sağlıklı bir biçimde devam etmesi ve sınıfın geneline yayılması için işçi demokrasisini ve fiili meşru bir hat izleyerek işçilerin kendi iradelerine dayanan bütün çıkışlarını desteklemek ve daha ileri taşımak temel sorumluluğumuzdur.

Yorumlar kapalıdır.