Metal direnişinde son gelişmeler

Renault fabikasının öncülüğünde başlayan metal fırtınası devam ediyor.

Renault ve Tofaş başta olmak üzere Mako, Coşkunöz, Valeo, Türk Traktör, Ford Otosan ve Mercedes’teki ilk iş bırakma eylemlerinden sonra, patronlar geri adım atıp eylemlerin son bulması için işçilerin taleplerini kabul etmişlerdi. Türk Metal’in fabrikalardan gitmesi, işten atmaların olmaması ve ücret artışı gibi talepleri kabul etmek zorunda kalan patronlar, ilk grev dalgasını bitirdikten sonra hızlıca öncü işçileri işten atmaya başladı.

Ford’da 8 işçi, Türk Traktör’de 7 işçi işten atıldı. Tofaş’ta sabah saatlerinde iki öncü işçi işten atıldı, bunun üzerine Tofaş işçileri üretimi durdurdu. Şu anda iki bine yakın işçi eylem halinde, diğer vardiyadaki işçiler de desteğe geliyor. İşçiler arkadaşları geri alınana kadar eylemin devam edeceğini belirtiyorlar.

Patronların diğer bir saldırısı da Direnişin fitilini ateşleyen Renaultta oldu. 8/24 vardiyasında bir işçinin kartının basmaması üzerine işçiler iş başı yapmayarak eyleme geçti. Yaklaşık bir saat süren eylemin sonunda atılan işçinin tekrar işe alındığı duyurulduktan sonra iş başı yapıldı. Renault işçilerinin tek bir arkadaşları için yaptığı eylem Türk Traktör ve Ford işçilerine yol gösteriyor. Bu fabrikalarda da öncü işçilerin işten atılması işçiler içerisinde öfkeyle karşılandı.

Ford işçileri patronları uyararak işten atmaların durdurulmasını ve atılan arkadaşlarının işe geri alınmasını talep ettiler. Ankara Polatlı’da kurulu olan Ors Rulman’da da işçiler Türk Metalin gitmesi ve ücret iyileştirmeleri talepleriyle iş bırakmış durumdalar. Trakya ve İzmir’deki metal fabrikalarında da hareketlenmeler olduğunu görüyoruz.

Metal işçilerinin başlattığı bu sürecin devam edeceği ve ileri bir sınıf hareketinin ortaya çıkma potansiyeline sahip olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Yaşasın Metal işçilerinin mücadelesi!
İşten atılan işçiler geri alınsın!
Öncülere saldırı bütün sınıfa saldırıdır!
Metal işçileri yolumuzu aydınlatıyor!

Yorumlar kapalıdır.