Artık yeter: CSUN’da direniş var!

Tuzla Serbest Sanayi Bölgesi’nde bulunan, güneş paneli üreten, CSUN EURASIA fabrikasında işçiler ücretlerinin ödenmemesi gerekçesiyle fabrikayı işgal etti. Birleşik Metal-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu, Çin sermayeli, fabrikada bir yıla yakın süredir ücretler düzensiz ve geç ödeniyordu. Fakat işçilerin son bir aylık maaşlarının ödenmemesi bardağı taşıran son damla oldu. Fabrika işçileri, 7 Haziran’da verilmesi gereken Mayıs ayı maaşlarının yatırılmaması üzerine şirket yetkilileri ile görüştü. Şirket maaşların 13 Haziran’da yatırılacağı sözünü vermesine rağmen, bu sözü tutmadı. Bunun üzerine 430 işçi, 18 Haziran’dan itibaren, maaşlar yatırılıncaya kadar fabrikayı terk etmeme kararı aldı. İki vardiya nöbet tutan işçilerin direnişi sürüyor.

CSUN EURASIA fabrikası kurulduğu yıl olan 2013’te Türkiye’deki en büyük Çin özel sektör yatırımı olarak kayıtlara geçti. 2014 yılında ise yüksek verimli güneş panelleri üretiminde dünya çapında birinci seviye üretici seçildi. Şirketin elde ettiği başarı fabrika işçilerinin özverisi ve hükümetin, çoğunlukla işsizlik fonununu kullanarak, patronların hizmetine sunduğu teşvikler sayesinde gerçekleşti. Patronlar ise işçilere ve sendikaya danışmadan, kapalı kapılar ardında yaptıkları hesaplar ile, Aralık ayından beri fabrikadaki düzenli üretimi durdurmuşlardı. Şu an ise kriz bahanesi ile işçilerin hakları olan maaşları ödememekteler.

İşçileri kârlarına ortak etmeyi aklından geçirmeyen patronlar karşılaştıkları ilk krizin faturasını işçilere kesmekten çekinmiyorlar. Eğer üretim durdurulacaksa bunu fabrika işçileri ve ilgili sendika ile konuşmayanlar, bu şekilde bir çözüm yolu aramayanlar, yaşananlardan sorumlulardır. Eğer üretime devam etmek şirketin kârlılığını garantilemiyorsa, yerli yabancı binlerce patrona işsizlik fonunu kullanarak teşvikler yağdıran hükümet, işçilerin işsiz kalmasına göz yummamalı kâr etmeyen fabrikayı kamulaştırmalı kâr için değil halk için üretime geçmelidir.

Yorumlar kapalıdır.