Şili: “Mücadeleyi sürdürelim ve yaygınlaştıralım!”

Şili’de hükümetin toplu taşıma ücretlerine yaptığı zam emekçi halkın büyük tepkisine neden oldu ve başkent Santiago’da zammın geri çekilmesi için büyük seferberlikler düzenlendi. İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE)’in Şili partisi İşçilerin Sosyalist Hareketi (MST), konuya ilişkin bir bildiri yayımladı.

Büyük sermayedarların çıkarlarını savunan sömürücü Piñera hükümetine karşı kitlelerin tepkisi ve öfkesi 18 Ekim Cuma gününden bu yana isyana dönüştü. Artık yeter diyen Şili halkı ve özellikle gençliği, seferberlikleriyle başkent Santiago’nun caddelerini doldurdular. Geceleri dolduran yoğun tencere tava ve korna sesleri, toplu taşımaya yapılan zamlar iptal edilene kadar mücadelenin süreceğine işaret ediyordu. Emekçilerin yıllardır maruz kaldığı basıncın beslediği bu kararlılık ve öfke sonunda Şili polisini yendi ve sokaklardan kovdu.

Bozkır yangınını başlatan kıvılcım toplu taşımaya yapılan zamlar olsa da, öfke patlamasının temelinde yatan nedenler, elektriğe, suya, eğitime ve sağlığa yapılan sürekli zamlar, yoksulluk sınırındaki emekli maaşları ve otoyol ücretlerinin gelişigüzel artırılması oldu. Öte yandan ücretler dondurulmuş durumda, hatta yoğun işgünü ve esnek çalışma koşulları nedeniyle giderek erimekte.

Hiç şüphe yok ki, başkent Santiago’daki kitlesel seferberlik tüm ülkeye yayılacak. Seferberliğin yaygınlaştırılması ise, hükümetin gelişigüzel bir şekilde karar altına aldığı zamların iptal edilmesinin en önemli garantisi olacak.

Olağanüstü hal kaldırılsın, ordu caddeleri terk etsin!

Hükümet her zaman olduğu gibi, eylemleri sonlandırabilmek için en temel yöntemi olan baskıya başvurdu. Ancak eğer hükümet olağanüstü hale başvurarak eylemleri durdurabileceğini düşünüyorsa yanılıyor. Tam tersine, eski kuşaklarda trajik anıları canlandıran, ordunun sokaktaki varlığı genel bir öfke doğuruyor ve doğurmaya devam edecek; çünkü eylemciler hiç çekinmeden askerlerin yüzlerine karşı “Sizden korkmuyoruz!” diye haykırıyor.

Metro ve tüm temel hizmetlere yapılan zamlar derhal iptal edilsin!

OHAL kaldırılsın! Ordu caddeleri terk etsin!

Mücadeleyi ve eylemleri tüm ülkeye yayalım!

Genel greve doğru!

İşçilerin Sosyalist Hareketi (MST) / İUB-DE Şili partisi

19 Ekim 2019

Yorumlar kapalıdır.