Bitmeyen kavga

Kapitalizmin terazisi bozuktur. Doğru tarttığı görülmemiştir. Doğru tartması da mümkün değildir. Çünkü kapitalist düzen eşitsizlik üzerine kurulmuştur. Özü budur! Her kim bu teraziyi doğru kullanabileceğini ya da tamir edebileceğini zannederse yanılır, yanıltır. Bozuk düzende sağlam çark olmaz!

Dünyanın bütün kapitalist hükümetleri bu bozuk teraziyi kullanır. Türkiye de dahil! Fakirden alırlar, zengine verirler. İşçiyi, emekçiyi sömürürler, patronun zenginliğine zenginlik katarlar. O yüzden ne eşitlik ve adalet arayışı son bulur, ne de ekmek kavgası biter!

İşte Damat da kapitalizmin bu bozuk terazisini kullandığı için, ona göre, örneğin emeklilikte yaşa takılanlara verilecek birkaç bin liralık maaş bütçeyi çökertir. Ama sonradan görmüş yandaş inşaatçının milyar dolarlık borcu tek kalemde silinir.

Oysa terazi bozuk olmasa örneğin enerjinin, inşaatın patronlarının batıklarını kurtarmak için harcanan paralar beş milyon EYT’linin tümü birden emekli olsa bile maaşlarını rahatlıkla ödemeye yeter de artar.

Şehir hastanelerinden otobanlara, havalimanlarından köprülere dek bir avuç patrona hortumlatılan paralarla bütün işsizler rahatlıkla bir gelire kavuşabilir.

Ama kapitalizmin terazisini kullanan bunu yapmaz. Yapmadığı gibi işçilerin işsizlik fonundaki parasını dahi bu patronlara bedava kaynak yapar. EYT’liyi emekli etmediği gibi milyonlarca işçinin kıdem tazminatına da göz koyar. Tümünü patronlara peşkeş çeker.

Sonra borcu silinen, memleketin bütün kaynaklarını boş beleş kullanan bütün bu parazitler “milli ve yerli” olur.

25-30 yıllık emeğinin karşılığı isteyen EYT’liler ise “türemişler” olur! İşsiz kalmış milyonlarca işçi-emekçi de iş beğenmeyen, aza kanaat etmeyen, beleşçi gevşekler ilan edilir.

Türkiye’nin milyoner sayısı 210 bini geçmiş. Son sekiz ayda milyoner sayımız 30 bin kişi artmış. Bu arada resmi işsiz sayımız 4,6 milyon olmuş. Son bir yılda işsizler ordusuna bir milyonun üzerinde yeni işsiz katılmış. En zengin yüzde beşin geliri, en fakir yüzden beşin 24 kat üstüne çıkmış.

Bu tablo kapitalizmin bozuk terazisinin resmidir!

Irak’tan Ekvador’a, Lübnan’dan Şili’ye dünyanın dört bir yanında işçileri, emekçileri, gençleri, kadınları ayağa kaldıran işte kapitalizmin bu bozuk terazisidir. Yeryüzü eşit ve adil olana dek bu kavga bitmez…

Yorumlar kapalıdır.