“Eve ekmek götürememek!” Ekmek askıda mı, değil mi?

Erdoğan’ın Malatya’da “keyif çayı” dağıtırken kendisine “İşsiziz, eve ekmek götüremiyoruz” diye seslenen esnafa, “Bu bana çok abartılı geldi” diye cevap verdiğini duymayan kalmamıştır. Öyle ya, 18 yıllık AKP iktidarında böyle bir şey mümkün olabilir mi? Esnaf sonradan “eve ekmek götürememe” ifadesini yaşadıkları ekonomik zorlukları ifade manasında söylediğini, yoksa kendisinin de AK Parti üyesi olduğunu açıklamıştı. Ne hissettiği sorulduğunda ise şöyle demişti: “Cumhurbaşkanına olan sevgimizden şey yapmadık ama kırıldık, üzüldük, olmasa daha iyiydi.” Altı çizilmesi gereken bu kısa diyalog ve açıklama sadece Türkiye’nin bugün içinde bulunduğu durumun bir fotoğrafını sunmakla kalmıyor. Daha önemlisi yarına dair, gelmekte olanın ne olduğuna ve yönüne dair çok kıymetli işaretler sunuyor.

Malatyalı esnaf bir istisna mı? Resmi rakamlara göre dahi kayıtlı 4,1 milyon işsiz var. Çalışabilenlerin yarısı açlık sınırının altında maaş alabiliyor. Her üç emekliden ikisi açlık sınırının altında bir maaşla hayatta kalmaya çalışıyor. Tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar zaten doğru düzgün geçinemiyorlar. Böyle bir Türkiye tablosunda Malatyalı esnaf tabii ki bir istisna değil. Esnafın dükkânını siftahsız kapatmasında da, evine ekmek götürmekte zorlanmasında da şaşıracak bir şey yok.

Şaşılacak olan, iktidar ortağı Bahçeli hâlihazırda “askıda ekmek” kampanyası yaparken Erdoğan’ın “eve ekmek götüremiyoruz” diyen esnafa “abarttın” diyebilmesi. Öyle ya, bu ülkede eve ekmek götürmeyle ilgili bir sorun yoksa, bu bir abartıysa, neden iktidar ortağı MHP “askıda ekmek” kampanyası yapıyor? Madem bu ülkede askıdaki o ekmeği almak zorunda kalacak kadar fakir-fukara yok, neden Erdoğan Bahçeli’ye, “Ortak amma da abarttın, askıda ekmek de neyin nesi” demiyor?!

Bir yanda keyif çayını yudumlayanlar, bir yanda evine ekmek götüremeyenler. Türkiye’nin gerçek tablosu budur. Bu tablo AKP-MHP’nin kapitalist milliyetçi-muhafazakâr başkanlık rejiminin ortak eseridir. Ne diyor İstanbul Valisi: “İstanbullu hasta hasta işe gidiyor. Çünkü Covid’den korkuyor ama işten atılmaktan daha çok korkuyor. Bu noktada bir sorun var.” Evet, sorun bu düzenin kendisinde…

Yorumlar kapalıdır.