Arjantinli kadınlar tarih yazdı! Yasal, güvenli ve ücretsiz kürtaj hakkını kazandı!

Arjantin’de kadınların yıllardır sürdürdüğü yasal, güvenli, ücretsiz kürtaj hakkı mücadelesi bugün (29-30 Aralık) tarihi bir kazanımla sonuçlandı. Daha önce Temsilciler Meclisi’nde onaylanan yasa tasarısı; 29’a karşı 38 oyla Senato’da da kabul edildi ve böylece Arjantin’de kürtaj yasallaşmış oldu. Bu sonuç, Arjantin’de son yılların en önemli kadın seferberliğini ören yeşil dalga hareketinin ve son ana kadar sokakları terk etmeyen kadınların kazanımıdır. Onlar herkese bir kez daha gösterdiler: Yasalar mecliste oylanır; ancak sokaklarda kazanılır!

Arjantinli kadınların, 2020’nin son günlerinde dünyanın her yerinde kadınlar için umut olan bu kazanımlarını selamlıyor ve yasal, güvenli ve ücretsiz kürtaj kakkı için Ulusal Kampanya’nın bir parçası olan İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in Arjantin seksiyonu ve Sol Cephe’nin (Frente de Izquierda) bileşeni Sosyalist Sol’un (Izquierda Socialista) geniş kadın örgütlenmesi olan ISADORA – Mücadeledeki Kadınlar’ın (ISADORA – Mujeres en Lucha) bu kazanıma ilişkin ilk açıklamasını siz okurlarımızla paylaşıyoruz. Yaşasın feminist mücadelemiz!

“Senato, gebeliğin gönüllü olarak durdurulmasına izin veren tasarıyı onayladı. Bu sonuç, herhangi bir başkan veya Kongre’nin bir tavizi değildir, #MareaVerde (Yeşil Dalga) ile sokaklarda kazanılmıştır. Bu büyük adım, bize bu temel hakkı vermek istemeyen birçok milletvekilinin, patron partilerinin, senatörlerin kararlarını değiştirmeyi başaran milyonlarca feministin ülke çapında yıllardır süren ve özellikle son haftalarda kesintisiz devam eden mücadelesinin olağanüstü bir zaferini temsil ediyor. Bu, yasanın gerçekleşmesini engellemek için son dakikaya kadar mücadele eden Katolik Kilisesi ve Papa gibi kadın hareketinin gerçek düşmanlarına karşı, bize karşı çıkıp, sırtını dönen hükümetin ve Radikal Sivil Birlik (UCR), Cumhuriyetçi Öneri (PRO) gibi muhalefet partilerinin milletvekillerine karşı bir zaferdir. Ama bu sefer başaramadılar!

Hükümet şimdi bu zaferi kendi zaferiymiş gibi göstermek istiyor. Ancak biz, hükümetin parçası olduğu Herkesin Cephesi (Frente de Todos) ve Peronizm’in çok sayıda milletvekili ve senatörünün, bu kazanımı aleyhte oy kullanarak tehlikeye attığını biliyoruz.

Ulusal çapta tüm hastanelerde ve sağlık sistemi genelinde gebeliğin 14. haftaya kadar gönüllü olarak sonlandırılabilmesinin istisnasız bir şekilde uygulanmaya başlanması ve sosyal güvenlik kapsamına girmesi için bu zaferle ileriye doğru büyük bir adım atmış olduk. Tüm itirazlarımıza rağmen bir engel olarak yasanın parçası yapılan vicdani ret maddesinin önünde duramayacağı bir şekilde daha fazla işçi ve yoksul kadınının güvensiz kürtaj kurbanı olarak ölümlerini engelleyerek büyük ilerleme kaydettik. Şimdi seferberliğimize ülke çapında Kapsamlı Cinsel Eğitim’in uygulanması, kadın cinayetlerinin ve toplumsal cinsiyet şiddetinin önlenmesi ve çalışan kadınlar için eşit işe eşit ücret gibi diğer tüm taleplerimiz için devam etmeliyiz.

Arjantin’de kazandığımız bu zafer, aynı haklar için savaşan uluslararası kadın hareketi için de harika bir örnek teşkil edecektir. Tüm bu süreç, başka ülkelerden bizlerle dayanışan binlerce kadın tarafından büyük bir ilgi ve coşkuyla takip edildi. Onlar da bu zaferin bir parçasıdır.

Isadora – Mücadeledeki Kadınlar, Sosyalist Sol ve Sol Cephe’den biz kadınlar, bu büyük kadın hareketinin ve yeşil dalganın bir parçası olarak tüm militanlığımızı bu başarıya adadık.

Isadora ve partimiz Sosyalist Sol olarak güvenli, ücretsiz ve yasal kürtaj hakkı için yükseltilen Ulusal Kampanya’nın bir parçası olduk. Şimdi daha da ilerlemek için sokakları terk etmeme çağrısı yapıyoruz ve bu zaferde bize eşlik eden herkesi örgütlenmeye ve geri kalan tüm haklarımızı kazanmak için birlikte tarih yazmaya devam etmeye çağırıyoruz. Bu büyük zafer için herkesi tebrik ediyoruz! İlerlemeye devam!”

Yorumlar kapalıdır.