Arjantin’de yasal, güvenli ve ücretsiz kürtaj hakkı için tarihi geri sayım

Arjantin’de kürtajın yasallaşmasına dair yasa tasarısı geçtiğimiz hafta meclisin önüne geldi. Ülkedeki kadın hareketinin 2005 yılından beri yasal, güvenli ve ücretsiz kürtaj hakkı için yükselttiği “yeşil dalga” olarak bilinen Yasal, Güvenli ve Ücretsiz Kürtaj Hakkı İçin Ulusal Kampanya’ya destek özellikle geçtiğimiz yıllarda oldukça ivme kazanmıştı. 2018 yılında kampanyanın bileşenleri tarafından oluşturulan yasa tasarısının Ulusal Kongre’de görüşülmesinin onaylanması sadece birkaç oyla engellenmişti.

Ulusal Kampanya’nın hazırladığı yasa tasarısı en son 28 Mayıs 2019’da tekrar Kongre’ye sunulmuş ve bu sefer görüşülmesine karar verilmişti. Ancak geçen süre zarfında ülke başkanı Alberto Fernández vicdani ret gibi kürtajın önünü fiilen kesen maddeler içeren ve daha tutucu bir kürtaj yasasının hazırlanmasına ön ayak olarak bu tasarıyı Ulusal Kampanya’nın yasa tasarısına alternatif olarak öne sürmüştü. Aslında 2020’nin ilk aylarında yapılması planlanan görüşmeler Covid-19 nedeniyle sürekli ertelenmişti.

Arjantin Ulusal Kongresi kürtajın yasallaşmasına dair tasarıyı görüşmeye 1 Aralık 2020’de başladı. Yeşil dalga hareketi bu tarihten beri sokakları doldurarak ülkenin farklı şehirlerinde düzenli eylemler ve yürüyüşler yapıyor ve aynı 2018 yılında yaptıkları gibi, oylamanın yapılmasının planlandığı 10-11 Aralık tarihlerinde Buenos Aires’te bulunan Kongre binası önünde kamp kurmayı planlıyor. Talepleri ise sadece kürtajın yasallaşması. Ve bu talebin Fernandez’in alternatif yasa tasarısı değil, Ulusal Kampanya tarafından hazırlanan yasa tasarısı onaylanarak kazanılması.

Mercedes Trimarchi

Aşağıda İşçilerin Uluslararası Birliği – Dördüncü Enternasyonal’in Arjantin seksiyonu ve Arjantin’deki Sol Cephe’nin (FIT-U) bileşeni Sosyalist Sol’un (IS) eski Buenos Aires Milletvekili, aynı zamanda Sosyalist Sol’un geniş kadın örgütlenmesi olan ve Kürtaj Hakkı için Ulusal Kampanya’nın içinde yer alan Isadora – Mücadeledeki Kadınlar üyesi Mercedes Trimarchi’nin Arjantin kadın hareketi için tarihi olan kongre görüşmeleri kapsamında kaleme aldığı mesajı siz okurlarımızla paylaşıyoruz.

“Yeşil dalga sayesinde, Papa’nın ülkesi Arjantin’de yasal, güvenli, ücretsiz kürtaj hakkını kazanmaya çok yaklaştık! Bu durum; Yasal, Güvenli ve Ücretsiz Kürtaj Hakkı İçin Ulusal Kampanya’nın yeşil fularını asla indirmeyen feminist hareketin kesintisiz seferberliğinin sonucudur. 2018’den beri feminist takvimdeki her seferberlik bu talebi temel iddiası olarak sahiplendi.

…Seferberlikler ile buraya geldik ve attığımız çok önemli bir adımdı. Şimdi yeşil dalgayı, kürtaj hakkı yasalaşana kadar yükseltmeye devam etmeliyiz: #QueSeaLey*

Mücadeleyi terk etme gibi bir seçeneğimiz yok; kürtaj hakkının yasallaşması, devlet tarafından garanti altına alınması ve kilise müdahalesinin engellenmesi için sonuna kadar devam etmeliyiz.

Bu nedenle, kürtaj hakkı için taktığımız yeşil fularımızla birlikte, kilise ile devleti birbirinden ayırmak ve kadın ve LGBTİ+ haklarının düşmanı olan Katolik Kilisesi’nin sübvanse edilmesini durdurmak için turuncu fular da takıyoruz.

Isadora olarak Yasal, Güvenli ve Ücretsiz Kürtaj Hakkı İçin Ulusal Kampanya’nın bir parçasıyız. Yeşil fular bizim mücadele sembolümüz ve onu indirmeyeceğiz. Kürtajı ve tüm haklarımızı kazanabilmek için yalnızca feminist seferberliğimizin gücüne ve tüm hükümetlerden bağımsızlığına güveniyoruz. Kadınlara ve işçi sınıfına düşman dinozorlarla ve patron partileriyle dolu hiçbir parlamentoya güvenmiyoruz.

Şunda ısrar ediyoruz: Yasalar Kongre’de tartışılır ancak haklar sokaklarda kazanılır! Bu nedenle çabalarımızı iki katına çıkarmalı ve kürtaj hakkı yasalaşana kadar mücadeleye devam etmeliyiz!”

* “Yasalaşsın” anlamına gelen bu hashtag şu an Arjantin’de süren Ulusal Kürtaj Hakkı Kampanyası kapsamında kullanılıyor.

Yorumlar kapalıdır.