“Asgari ücreti biz işçiler belirlemeliyiz”

Merhabalar;

Ben Manisa Organize Sanayi’de çalışmakta olan işçi kardeşlerinizden birisiyim. Yaklaşık olarak 17 yıldır çalışmaktayım. İçinde bulunduğumuz bu karmaşık sistemden biraz da bunalan biri olarak, bana “Çalış, primini doldur, emekli ol; ama 25 yıl çalışıp prim doldursan bile yine de 15 sene daha bekle o zaman emekli olursun,” diyen bir hükümetin, asgari ücreti belirlemek için 40 gün önceden komisyon kurup bizim için uygun bir asgari ücret belirleyebileceğine inanmıyorum.

Emeğin asgari ücretini belirlemek masa başındakilere mi düşer, yoksa 12 saat fabrikada tersanede çalışan emekçilere mi? Emeğin bedeli bu kadar kolay mı belli olur? Pazara, markete gidip çıkıp evinin bir aylık alışverişini yapabileceği, bir aylık kirasını ödeyebileceği, elektrik ve su faturasını, hatta kışlık yakacağını karşılayabileceği bir rakamdan bahsediyoruz. Bu arada çocukların ihtiyaçlarını söylemedim bile.

Ama o insanlar her gün babasının eline bakan çocukların ihtiyaçlarının karşılanamamasını bilmezler. Öyle bir sıkıntıları yok ki anlasınlar. Tok açın halinden anlamaz. Aynı koşullarda değiller ki emekçilerin asgari ücretini belirlesinler. Onlar belirledikleri o asgari ücretle nasıl idare edileceğini bilmezler. Onlar Samsun’da bir emekçinin bir eline “iş” bir eline “aş” yazarak kendi canına kıymasını sorgulamazlar. Sorgulamazlar ücretsiz izinde olan birisinin 1.168 TL ile bir ay nasıl geçineceğini, çünkü insana değer vermezler. Emekçinin ölmesini değil de ne isterler diye soruyorum. Yaklaşık 18 milyon asgari ücretli emekçi kardeşimin emeğinin bedelini, komisyondaki beş altı kişi mi belirleyecek? Onlar üreten ve tüketenden daha mı iyi bilirler, yoksa hesap uzmanı mıdırlar?

Hayır, onlar işte bu sistemin yani kapitalizmin birer piyonudurlar. Bizim ücretimizi belirleyen bunlar değil, emekçiler olmalıdır. Bu da işçilerin birleşik gücüyle gerçek olacaktır. Bizler ne kadar birleşirsek, bu sistemin bu oyununu, bu ezilmeyi bozarız. Adaletin olmadığı bir yerde huzur olmaz, yaşam olmaz. Çölde yağmur duası olmaz. Sen önce ağaç dikeceksin ki yağmuru bekleyeceksin. Dua ile yağacak olsa, çöller selden geçilmezdi. Asgari ücreti belirleyen emekçiler olmalıdır. Gücümüz birliğimizden gelecektir.

Akhisar’dan BMİS üyesi bir işçi

Yorumlar kapalıdır.