Çerkezköy’deki 3M Fabrikasında sendika düşmanlığı

Tekirdağ Çerkezköy’de bulunan 3M fabrikasında Türk Metal Sendikası’na üye olan 3 işçi performans düşüklüğü bahane gösterilerek işten çıkartıldı.

Çerkezköy’de yer alan ve otomotiv, araba cam filmi, ses yalıtım sistemleri gibi bölümlere sahip 3M fabrikasında işçiler, düşük saatlik ücretlere ve ücretlerde yaşanan dengesizliğe karşı mücadele etmek için birkaç hafta içinde örgütlenerek Türk Metal Sendikası’na üye oldular. Yetki başvurusu onayından sonra, tıpkı diğer patronların yaptığı gibi, işveren yetkiye itiraz ederek süreci hukuki boyuta taşıdı ve işçilerin mücadelesini kırmak için 3 sendikalı işçiyi performans düşüklüğü bahanesiyle işten çıkardı. Bunun üzerine sendika işe iade davası açtı ve işçiler mücadeleyi fabrikanın önüne taşıyarak çadır kurup direnişe başladılar.

Gazete Nisan olarak yaptığımız görüşmede işçiler, işten atılan arkadaşlarının işe yeni girdiklerini ancak daha önce hiçbir çalışanın performans düşüklüğü ile atılmadığını belirterek, bu durumun açık  bir şekilde sendikalaşmaya karşı yapıldığını vurguladılar.

227 kişinin çalıştığı fabrikada güçlü bir örgütlenme kuran işçilerin yarattığı tepki karşında sendika ile işveren arasında görüşmeler başladı ve şimdilik işten atılan başka işçiler yok. Ancak hem sendika hem de işçiler görüşmeler olumlu sonuçlanmazsa ya da işverenin saldırısı devam ederse mücadelelerini ona göre şekillendireceklerini söylüyorlar.   

Yorumlar kapalıdır.