Klas Soğutma işçileri sendikal haklarına sahip çıkıyor!

İzmir Çiğli Organize Sanayi Bölgesi bugünlerde Klas Soğutma (KLS) işçilerinin mücadele sloganlarıyla yankılanıyor. Soğutma, iklimlendirme cihazları üreten KLAS fabrikasında işçiler düşük ücretlere ve güvencesiz çalışma koşullarına karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’nda örgütlenmeye başlamıştı. Yaklaşık 200 kişinin çalıştığı fabrikada işçilerin hızlı bir şekilde çoğunluğu sağlamasıyla sendika, bir ay önce çalışma bakanlığına yetki başvurusunda bulundu.

Sendikal yetkinin Çalışma Bakanlığı tarafından tanınmasının ardından patronun cevabı ise işten atma saldırısı oldu. Patron ilk olarak sendikalı 4 işçiyi işten attı. Atılan işçiler fabrika önünde direnişe geçerken, fabrikadaki işçiler ise bir dizi eylemle patronun sendika düşmanı tavrını protesto ettiler.

Her sabah 07.30’da direnişçi işçilerle beraber sloganlarla fabrika önünde toplanan işçiler, çay ve yemek molalarını direnişçi işçilerin yanlarında geçiriyorlar. İşe girişte ve molalarda fabrikaları eylem ve sloganlarıyla inleten işçiler geçtiğimiz Cuma günü (5 Temmuz) taleplerini Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nin tamamında yankılattı. Cuma namazı öncesi ve sonrasında işçiler sanayi bölgesi içinde gerçekleştirdikleri yürüyüşle taleplerini haykırdılar.

Haklı talepleri doğrultusunda her gün vites artırarak mücadelesini büyüten Klas işçilerine patronun yeni yanıtı ise sendikalı 3 işçinin daha işine son vermek oldu. Bu yeni saldırıyla sendikalı olduğu için işten atılan işçi sayısı 7’ye yükseldi.

Soğutma, iklimlendirme cihazları üreten KLAS firması olağanüstü kârlar ederek fabrika sayısını üçe çıkarırken, işçiler asgari ücret düzeyindeki ücretlere mahkûm edilmişti. Bu durum karşısında Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenen ve sendikal çoğunluğu alan işçiler, bu saldırıların kendilerini yıldıramayacağını belirtiyorlar. Klas işçileri atılan işçiler geri alınana, patron sendikayla toplu sözleşme masasına oturana ve insan onuruna yaraşır ücretler alana dek mücadelede kararlı olduklarını vurguluyorlar.

Yorumlar kapalıdır.