Lila Kâğıt fabrikasında işçiler sendikal hakları için direnişte

Tekirdağ Çorlu’da kurulu olan Lila Kâğıt fabrikasında işçiler, sendikalaştıkları için kademeli olarak işten çıkarıldılar. 50’ye yakın işçinin işten çıkarılması üzerine, Selüloz-İş Sendikası üyesi işçiler fabrika önünde direniş çadırı kurdular. Sofia, Maylo ve Berrak gibi markalar için kâğıt havlu ve tuvalet kâğıdı üretilen fabrikada işçiler asgari ücretin biraz üstünde bir maaşla çalıştırılıyor. Yaklaşık beş aydır örgütlenme çalışması yapan işçiler, uzun mesai saatleri ve düşük ücret dayatmasına karşı sendikalaşarak haklarını aradılar. Fakat patron, sendika düşmanlığını hemen göstererek 50’ye yakın işçiyi işten çıkardı.

Pandemi ile beraber Lila Kâğıt patronları kat kat büyürken, işçiler ise salgın koşullarında düşük ücretlerle çalışmaya devam ettiler. En temel anayasal hak olan sendikaya bile tahammül edemeyen patronlar, işçilerin örgütlenerek sendika üyesi olmalarını engellemek için her türlü yola başvuruyorlar. Sendikaya üye olan işçilerin e-devlet şifrelerini istemekle başlayan baskılar, işten atmayla devam etti. Patronların bu saldırılarını teşhir eden işçiler fabrika önünde eylem yaparak çadır kurdular.

İşçilerin direnişi 9. gününde (7 Ocak) fabrika önünde kararlılıkla devam ediyor. Lila Kâğıt işçilerinin haklı mücadelesinin yanındayız. İşçilerin sendikaya üye olmalarının önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır. İşçiler, en temel sendika hakkı için bile kararlı bir mücadele vermek zorunda kalıyorlar. Patronlar ise ekonomik kriz derinleşirken faturayı işçilere kesmeye çalışıyorlar. Bu faturayı patronlara ödetmek için mücadelelerimizi birleştirerek büyütmemiz gerekiyor.

Yorumlar kapalıdır.