Dayanışma Operasyonu, Ukraynalıların direniş hareketini desteklemeye çağırıyor

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal’in (İUB-DE) İspanya ve Arjantin seksiyonlarından oluşan bir heyet, mayıs ayının başında Ukrayna’ya dayanışma ziyaretinde bulundu. İUB-DE heyeti, Ukrayna halkının direnişine uluslararası destek kampanyası kapsamında, Ukrayna’daki devrimcilerin Rus işgaline karşı bir araya geldiği ortak bir platform olan Dayanışma Operasyonu’na yardım materyallerini teslim etti. Dayanışma Operasyonu’nun direniş hareketine destek için yayımladığı çağrının çevirisini okurlarımızla paylaşıyoruz.

Biz Ukrayna’da antiotoriter bir gönüllü ağı olan Dayanışma Operasyonu’yuz. Bizler farklı görüşlere sahip olsak da Rus saldırganlığına karşı ortak bir anlayışı paylaşıyoruz. Bu anlayış, özetle, Rusya Federasyonu’nun işgalini ve bunu düzenleyen liderlerini reddediyor oluşumuzdur.

Antiotoriter aktivistler olarak, savaş başladığında hemen direniş hareketine katıldık. Yoldaşlarımızın çoğu savunma kuvvetlerinde yerlerini aldılar. Dolayısıyla amacımız, yoldaşlarımıza ihtiyaçlarını sağlamanın yanı sıra yapabildiğimiz ölçüde başkalarına da yardım etmek.

“Yıllarca devlete sürekli karşı koyan insanlar şimdi nasıl bu devleti silahlarla savunup tüm dünyadan askeri teçhizat isteyebilir?” diye soran olabilir. Biz bu savaşı emperyalist bir savaş olarak görüyoruz ve halka dönük saldırganlık bizi birleştiriyor. İşte nedenlerimiz:

Bu -Kremlin’in sözleriyle ifade edecek olursak- “nazilerden arındırma savaşı” değil. Ukrayna’da kesinlikle aşırı sağ sorunu mevcut ancak bu sorunun ölçeği ve etkisi, antifaşizm dilini ve geleneğini sömüren Rus propagandası tarafından abartılmakta. Ukrayna, savaş başladığından beri günden güne daha da faşist bir rejime benzemeye başlayan Rusya’dan çok daha özgür bir ülkedir.

Bu savaşın amacı Rusça konuşan Ukraynalıları özgürleştirmek değildir. Şu anda Ukrayna’da yaşanan çatışmaların çoğu ağırlıklı olarak Rusça konuşulan bölgelerde gerçekleşiyor ve Rusça konuşan halk, bu zalimce savaş suçlarının başlıca kurbanları. İşte bu yüzden Ukraynalılar Rus ordusunu çiçeklerle karşılamak yerine, “kurtarıcılar”ı Rusya’nın iddia ettiğinden çok daha farklı bir şekilde karşılamak için Bölgesel Savunma’ya katılmakta.

Bu savaş, Rusya’nın NATO’ya karşı savaşı değildir. NATO’nun Ukrayna’yı temsilen Rusya’ya karşı savaşı da değildir. Dünyanın diğer bölgelerinde gün gibi ortada olan Batı emperyalizmini eleştiriyoruz. Bununla birlikte, bu savaşın sorumlusu, bölgede hegemonyasını dayatmaya çalışan bir devlet olarak Rusya’dır. Ukrayna’nın tarafsızlığı ve NATO’nun Doğu’da yayılmacılığı savaşın gerçek nedenleri olsaydı savaş çoktan bitmiş olurdu. Hatta hiç başlamamış bile olabilirdi.

Bu savaş aynı zamanda Putin’in kendi halkına karşı savaşıdır. Rus devletinin başlattığı “özel operasyon” Kremlin’in vahşi bir diktatörlük kurmasını, savaş karşıtı gösterilerin bastırılmasını, muhalif kitle medyasının ortadan kaldırılmasını sağladı ve hükümete karşıt görüşte olan pek çok Rus vatandaşının ülkeyi terk etmesine yol açtı. Belarus da aynı durumda. Rus politikası, özgürlüğün ve muhaliflerin sistematik olarak bastırılmasını, bu bölgede tamamen kurmak istediği hegemonyasının bir tasarısı olarak görmekte.

Rusya’nın imparatorluk hırsları, “her ne pahasına olursa olsun barış” adına dahi kimsenin kabul edemeyeceği kadar maliyetli istekleri beraberinde getiriyor. Bu isteklere yaltaklanmak, bölgedeki tüm ilerici güçlerin kaçınılmaz olarak yenilgisine yol açacaktır. Bir barış anlaşmasının gerektirdikleri büyük ölçüde savaş meydanındaki duruma bağlıdır. İşte bu nedenle özgürlük, eşitlik ve kardeşliği boş laflar olarak görmeyen herkese Ukraynalıların direniş hareketini destekleme çağrısında bulunuyoruz. Bu hareketi birkaç şekilde destekleyebilirsiniz. Örneğin:

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerini veya Bölgesel Savunma’sını doğrudan destekleyerek,

Gönüllü hareketlerini ve insani yardım girişimlerini destekleyerek,

Ukraynalı mültecilere yardım ederek,

Hükümetlerinizden Ukrayna’ya mali, insani veya askeri yardımda bulunmalarını talep ederek,

Ukrayna’nın dış borçlarının silinmesini savunarak (ki bu, savaştan sonra yeniden yapılanma için hayati olacaktır).

Son olarak, Dayanışma Operasyonu’nu destekleyebilirsiniz. Desteğinizin, özgür bir toplum için savaşan otorite karşıtlarına yardımcı olacağından emin olabilirsiniz. Önyargıların, eşitsizliğin ve saldırganlığın olmadığı bir toplum için.

***

Editörün önerileri:

Yorumlar kapalıdır.