Pasta büyümüyor, bize düşen dilimler küçülüyor
Ülke ekonomisi yüzde 7 büyüdü. Yani bir yıl öncesinin ilk çeyreğine göre GSYH yüzde 7 arttı. Bir önceki çeyreğe göre ise büyüme yüzde 1,2 seviyelerinde. Peki bu büyüme bizim için ne anlam ifade ediyor? Hemen söyleyelim: daha çok zam, daha çok hayat pahalılığı. Daha önceki birçok yazımızda “büyüme olacaktır ama bu bizim için insani gelişmişlik ve ekonomik refah anlamına gelmeyecek” diye defalarca söylemiştik.
Büyüme doğalgaz zammı ile geldi. Birinci çeyrek büyümesinin açıklandığı sıralarda konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 30, sanayidekine yüzde 40, elektrik üretimi için kullanılan doğalgaza ise yüzde 17 zam geldi. Asgari ücrete yılda bir kere zam yapan iktidar; elektrik, doğalgaz ve çeşitli vergi oranlarına düzenli olarak zam yapıyor. En geç sonbahara girerken doğalgaz ve elektriğe yine zam gelecek ama ücretler yerinde saymaya devam edecek. Büyüme oranlarının bu koşullar altında hiçbir anlamı yok. Yaşamak istiyorsan borçlan ve borç girdabı içinde köle gibi çalış! İşte AKP Türkiye’sinin işçilere gösterdiği tek yol bu.
Tabii ki bu büyümeden nemalanan, kârlarına kâr katanlar var. Örneğin, 2022’nin ilk çeyreğindeki banka kârları ortalama yüzde 285 arttı. Onların kârları artarken bizim alım gücümüz düştü. Onların kârları artarken bizim sadece borç oranlarımız arttı. Bu büyüme, yapay ve borca dayalı bir büyümedir. İnsanlar paradan kaçıyorlar, kimse TL tutmak istemiyor. Talep artsın diye yapılan her şey enflasyonu iyice artırıyor.
Bir avuç kemirgenin kârı için tüm ülke sosyal ve iktisadi bir kriz girdabına itildi. Bunun faturasını ödemek istemiyorsak acil bir program etrafında emek ittifakını sağlamak zorundayız! Derhal enflasyonu kontrol edin! Derhal tüm ücretlere üç ayda bir enflasyon oranında zam yapın! Beceremiyorsanız o koltukta oturmayın. Yerli ve milli diyerek tüm ülkeyi dışa bağımlı hale getiren iktidar bu krizin baş sorumlusudur. Faturasını da biz değil bu krizi yaratanlar ödeyecek. Yeter ki işçiden yana bir programla, yani emek ittifakıyla seçim sürecine bir arada girelim. Birleşen işçiler yenilmezler!
Yorumlar kapalıdır.