Rusya’nın paralı askerlerle yaşadığı kriz Ukrayna işgalinin başarısızlığını gösteriyor

Wagner Grubu lideri Yevgeni Prigojin ile Rus askeri yönetimi arasında Ukrayna’daki çatışmalarla ilgili olarak yaşanan anlaşmazlık, özel askeri gruptan savaşçıların Ukrayna’daki cephe hattını terk ederek Rusya’nın güneyindeki Rostov şehrini ele geçirdiği ve başkente doğru yürüyüşe geçerek Moskova’ya 200 km kadar yaklaştığı bir isyana yol açtı, ancak 24 saat geçmeden 24 Haziran Cumartesi günü Putin ile varıldığı açıklanan bir anlaşmayla geri çekildiler.

Kremlin, Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko’nun (Putin’in müttefiki) arabuluculuğuyla Prigojin ve birliklerinin Belarus’a gideceği ve haklarında herhangi bir cezai kovuşturma yapılmayacağı konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.

Wagner grubunun isyanından önce Prigojin aylardır Rus generallerini kendilerine mühimmat vermedikleri için eleştiriyor ve suçluyordu.

Bu yazı yayımlanırken, Prigojin ve Putin arasındaki anlaşmazlığın bu anlaşmayla çözülüp çözülmediği hâlâ belirsizliğini koruyor. Ancak bunun ötesinde, bunun Rus devletinde ve Putin rejiminde, büyük ölçüde Ukrayna’nın başarısız işgali tarafından tetiklenen derin bir krizi gösterdiği açıktır.

Şimdi Ukrayna, ülkenin güneyinde Rusların elindeki yüzlerce köyü ele geçirerek karşı saldırıya geçti. Ukrayna halkının askeri direnişi Rusya’nın başarısızlığının temel nedenidir. Çünkü aradaki büyük fark Rusya’nın lehine olan askeri güç değil, moral farktır. Başka bir deyişle, Ukrayna halkının morali çok yüksek, bu yüzden başından beri cephede binlerce gönüllü var, Rusya’nın sahip olmadığı bir halk birliği var. Rus askerlerinin savaşta moralsiz olduklarına dair çok sayıda kanıt var ve bu da gerilemelerinin temel nedenlerinden biri oldu.

Bu nedenle Putin komutanları değiştirmek ve ayrıca neofaşist bir oligark tarafından yönetilen özel bir askeri şirkete, paramiliter Wagner grubuna başvurmak zorunda kaldı. Putin’in izniyle bu grup, paralı askerlerinin çoğunu hapishanelerden, ciddi suçlardan hüküm giymiş ve -paralı orduya katılmaları şartıyla serbest bırakılan- mahkûmlardan topladı.

Emperyalist bir devletin özel paralı ordulara başvurması onun kriz düzeyini göstermektedir. ABD son 30 yıldaki tüm işgallerinde zaten paralı askerler kullanmıştır. Rusya da Suriye, Sudan ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki operasyonlarda Wagner grubunu kullandı. Ancak Wagner grubunda olduğu gibi paralı askerlerin kendilerini kiralayan hükümete karşı silahlı isyan başlatması ve ardından onlarla anlaşmaya varması çok ciddi bir kriz durumunu gösteriyor.

Elbette Wagner grubu ve lideri Prigojin ilerici hiçbir şeyi temsil etmiyor. Aksine, Ukrayna’nın işgalini güçlendirmeyi ve daha acımasız hale getirmeyi amaçlıyorlar. Ancak bu çatışma kuşkusuz Rus emperyalizmini zayıflatmakta ve işgalin başarısızlığını göstermektedir.

İşçilerin Uluslararası Birliği-Dördüncü Enternasyonal (İUB-DE) olarak; Rus işgalinin başlangıcından bu yana ABD ve NATO emperyalizminin bu çatışmadan yararlanarak ve devlet başkanı Zelenski ile de anlaşarak Ukrayna’yı bir yarısömürge olarak ele geçirmek istediğini ifşa ettik. Ancak her şeyden önce, Rus işgalcileri ciddi bir krize sokan Ukrayna halkının direnişiyle tam dayanışma çağrısında bulunuyoruz. Ukrayna halkının işgale karşı kahramanca direniş mücadelesini selamlıyoruz! Rus emperyalist işgalciler dışarı!

Yorumlar kapalıdır.