Şirketlerin üçüncü çeyrek bilançoları “beklentileri aşan” kârlarla açıklanmaya devam ediyor. Örneğin Yapı Kredi Bankası üçüncü çeyrekte net kârını beşe katlayarak 16,1 milyar TL dönem kârı açıkladı! YKB’nin 2023 yılı ilk dokuz aylık net kârı 35,2 milyar TL’ye ulaşmış. Benzer şekilde Şişecam piyasa beklentisinin yüzde 43 üzerinde kâr elde etmiş. Şirketin ilk dokuz aylık net kârı 13,3 milyar TL. 3,5 milyar TL net kâr açıklayan Vestel ise yüzde 144 kâr artışı sağlamış. Üçüncü çeyrek net kârını yüzde 82 artıran Koç Holding 36 milyar TL net kâr açıkladı. Koç’un dokuz aylık net kârı 73 milyar TL.
Bütün şirket bilançolarını burada sıralayacak değiliz. Sermaye tarafında genel tablo bu! Peki, bu nasıl mümkün olabiliyor? Kriz yok muydu? Her maaş artışında dünya ile rekabet edemeyiz diye sızlanan, açlık sınırının altındaki asgari ücrete dahi itiraz edip batarız diyen bu şirketler değil miydi? Evet, nasıl oluyor!
Tabii ki emekçiler için beklentileri aşan sömürü ve yoksullaşmanın devam etmesi sağlanarak. Dilimizde tüy bitti. Emeğin milli gelirden aldığı payın sermaye lehine sürekli geriletilmesi işte bu yüzden. Zaten kırpılmış TÜİK enflasyon oranının yanına bir de tarihinde tutmamış “beklenen enflasyon oranına göre maaş artışı” yapılacak denilerek sağlanıyor bu kârlar. Günün sonunda bütçe yok diye emekçiden, emekliden esirgenen kaynak Hazine destekli olarak şirketlere akıtılıyor. Her biri hem kamudan ucuz kaynak alıyor hem de yetmez gibi ballı teşviklerle ihya ediliyor.
Kaynak da, teşvik de sermayeye aktarıldığı için şirketler beklentilerin üzerinde kâr etmeye devam ediyor. Emekçi döktüğü alın terinin karşılığını alamazken emekli de yıllarca ödediği prime rağmen 7500 lira gibi akıl almaz bir taban maaşa mahkûm edilebiliyor.
Defaatle söyledik, yine söyleyelim: Kaynak var! Ama aslan payı sermaye için kullanılıyor. Adil ve eşit bir paylaşım asla yok. Sermayeye kaynak aktarımına son verilmeli. Milyarlarca lira kâr açıklayan şirketlerden, ultra zenginlerden servet vergisi alınmalı. Çok kazanan çok vergi vermeli. En düşük maaş yoksulluk sınırının üzerinde olmalı. Bölüşüm faciası ancak böyle biraz olsun dengeye gelebilir.
Yorumlar kapalıdır.