Ukrayna’da Rus işgali iki yılı doldurdu

2024 yılının şubat ayında Ukrayna’nın işgali iki yılı geride bırakmış oldu. Bilindiği üzere 24 Şubat 2022’de Putin’in öncülüğünde Rus yayılmacılığı Ukrayna’yı işgale girişti. Üçüncü yılına giren savaşın son durumuna göz atarsak Ukrayna’nın büyük ümitlerle bahar ayında başlattığı karşı atak hedeflerine pek ulaşmış değil. Rusya’nın saldırılarına karşı beklenenden çok daha fazla bir şekilde cevap vermeyi başaran Ukrayna, işgal edilen topraklarını geri almakta zorlanıyor. Mevcut tabloda her iki taraf da Dinyeper Nehri’ne sıkışmış gözüküyor.

İşgal nasıl meşrulaştırılmaya çalışılıyor?

Ukrayna ulusu diye bir kimliğin var olmadığını iddia edecek kadar ileri giden Putin oligarşisinin işgali gerekçelendirdiği en temel argümanı Donbass bölgesindeki Donetsk ve Lugansk’ta yer alan sahte cumhuriyetlerin Rusya’ya bağlanmasıydı. Gerçekte ise bu bölgeler, Rus emperyalizminin Ukrayna topraklarındaki “anklavları”, dolayısıyla bu bölgelerin bizce kendi kaderini tayin hakkı söz konusu olamaz. Bir başka deyişle Donbass bölgesinin kendi kaderini tayin hakkını savunmak korsan devlet İsrail’in başkenti Tel Aviv’in kendi kaderini tayinini savunmaktan farksız olacaktır. Dolayısıyla biz bu savaşın bir işgal olduğunu ve Rus şovenizmine karşı Ukrayna’nın zaferinin desteklenmesi gerektiğini öne sürüyoruz.

Ukrayna halkının direnişini destekliyoruz

Peki Ukrayna’nın zaferinden kastımız Zelenski’nin kazanması mı ve sosyalistler olarak bir burjuva hükümeti olan Zelenski’yi ve emperyalizmin en büyük askeri örgütü olan NATO’yu mi destekliyoruz? Bu soruların cevapları elbette hayır. Bu noktada da yine Filistin davasının örneğine başvurabiliriz. Yani Filistin direnişinin liderliğini Hamas gibi siyasal İslamcı bir partinin çekmesine rağmen direnişe nasıl destek veriyorsak, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı direnişini de önderliğinden bağımsız bir şekilde, yani Zelenski ve NATO’ya politik olarak destek vermeksizin askeri olarak destekliyoruz. Bunun sebebi ise Filistin direnişinin kazanmasının yani Siyonist İsrail’in askeri yenilgisinin; emperyalizmin aleyhine ve dünya emekçilerinin lehine sonuçlar doğuracak olması. Ukrayna’nın Rus işgalini durdurmasının dünya emekçilerinin lehine olacağını düşünüyoruz ve gerici İran rejimi tarafından silahlandırılan Filistin direnişini desteklediğimiz gibi emperyalist AB ve ABD tarafından silahlandırılan Ukrayna’nın da zaferini istiyoruz.

Yorumlar kapalıdır.