Tutuklu öğrencilere özgürlük!

Galatasaray Üniversitesi Endüstri Mühendisliği 3. sınıf öğrencisi Cihan Kırmızıgül, Kağıthane’de bir markete düzenlenen molotoflu saldırıya katıldığı gerekçesiyle durakta otobüs beklerken 20 Şubat 2010 tarihinde polisler tarafından gözaltına alınmıştır.

Yapılan aramalarda Cihan’ın üzerinde ve evinde herhangi bir suç delili ve bahsi geçen eyleme katıldığına dair hiçbir delil bulunmamış; buna rağmen olay günü omzunda duran puşi, Cihan’ın “mala zarar verme”, “korku, kaygı veya panik yaratabilecek tarzda silahla ateş etme”, “tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma” ve “silahlı terör örgütüne üye olma”suçlamalarıyla tutuklu olarak yargılanması için yeterli sayılmıştır.

Cihan 4 Mart 2010 tarihinde Tekirdağ F Tipi Cezaevi’nde. Bu 22 aydır devam eden tutukluluk süresi içerisinde sadece beş duruşma yapıldı ve kendisi halen tutuklu olarak yargılanıyor. Cihan’ın 22 aylık tutukluluğuna sebep gösterilen kaçma şüphesinin devam ettiği iddiasını kanıtlayan olguların neler olduğunu, delilleri karartma ihtimalinin hangi somut gerekçeye dayandırıldığını davanın takipçileri olarak bizler bilmiyoruz. Anlaşılan o ki iddia makamı da bilmiyor; zira 14 Eylül 2011 tarihinde yapılan son duruşmada savcı da şüpheden uzak, kesin ve inandırıcı delil bulunmaması nedeniyle “şüpheden sanık yararlanır” ilkesi temelinde Cihan’ın beraati ve tahliyesi yönünde mütalaa verdi. Fakat Beşiktaş 14. Ağır Ceza Mahkemesi, buna rağmen yine aynı sebeplere dayanarak tutukluluğun devamı yönünde karar verdi.

Cihan’ın yargılamasında süregiden bu adaletsizlik karşısında sessiz kalıp bu adaletsizliğe ortak olmamak için Eylül ayındaki beşinci duruşmada “dışarıda kalanlar” olarak Beşiktaş Adliye’sindeydik. Saatlerce bekledikten sonra, hakkında gizlilik kararı olmayan bu duruşmaya mahkemenin keyfi bir kararıyla alınmadık. Altıncı duruşmada biz yine orada olacağız. Dışarıda kalan ve bu adaletsizliğe ortak olmak istemeyen hepinizi 16 Kasım 2011’de saat 10.30’da gerçekleştirilecek olan basın açıklamasını ve ardından duruşmayı izlemek için Beşiktaş Adliyesi’ne davet ediyoruz.

Tutuklu Öğrencilerle Dayanışma İnisiyatifi

tutukluogrencilerledayanisma@gmail.com

Yorumlar kapalıdır.